Belgische partners voortrekkers in nieuw Europees netwerk rond human-centered production

Belgische partners voortrekkers in nieuw Europees netwerk rond human-centered production

De Europese Commissie heeft in december jongsleden de financiering goedgekeurd van een Europees lerend netwerk rond ‘workplace innovation’. Dit netwerk kreeg de naam EUWIN mee, wat staat voor European Union Network on Workplace Innovation. Het netwerk verenigt ‘workplace innovatoren’ die focussen op het implementeren van innovatieve arbeidsorganisaties doorheen gans Europa. EUWIN ondersteunt het streven naar werkprocessen waarin van managementniveau tot op het niveau van de werkvloer continu bewust gereflecteerd wordt over productieprocessen. De enige manier om een slimme organisatie te ontwikkelen is door de voorwaarden te scheppen waarin de menselijke krachten van een organisatie optimaal benut worden. Doel van het EUWIN-consortium is om de kennis over goede human centered arbeidsorganisaties verder te ontwikkelen en te verspreiden. De bouwstenen van ‘workplace innovation’ in het EUWIN netwerk zijn dan ook empowerment door functieontwerp, zelfsturende teams en continue verbetering door high-involvement innovatieprocessen.

Doel van het EUWIN-netwerk is om de know-how over human-centered organisatieontwerp versneld te verspreiden en te delen over het Europese partnernetwerk, en tegelijkertijd de basis leggen voor een goed gedefinieerd beleidsraamwerk op Europees niveau. Het EUWIN-netwerk moet op die manier een ‘clearing house’ worden van kennis voor alle workplace innovatoren doorheen gans Europa. De coördinatie van het EUWIN-consortium gebeurt door professor dr. Steven Dhondt (TNO/CESO). Twee van de acht stichtende partijen van het EUWIN consortium zijn Belgische partners, met name Flanders Synergy en het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven (CESO). Het netwerk bestaat verder uit 14 kernorganisaties en 30 ambassadeurorganisaties doorheen 30 Europese landen.

Gedurende een drie jaar durend programma worden een reeks initiatieven opgezet, gaande van workshops, netwerken over sociale media en een online database om kennis over workplace innovation uit te wisselen.

Verdere meer informatie over EUWIN, zie: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/innovation/policy/workplace-innovation/

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen. Aan dit project werken de volgende partners mee: Flanders’ Synergy, Universiteit Antwerpen, Agoria en Sirris.

 

Deel dit artikel