Betere werkinstructies, betere producten

Betere werkinstructies, betere producten

Het vraagt een flinke inspanning van bedrijven om voor alle processen heldere werkinstructies op te stellen en die vervolgens up-to-date te houden. Klopt. Maar als je het goed aanpakt, leveren je medewerkers wel betere kwaliteit af. Dat was de conclusie van Fri-Jado en Hytrans Systems, twee Nederlandse productiebedrijven.

Minder productiefouten, een betere kwaliteit en veiligheid, een snellere levering, minder inwerktijd voor nieuwe medewerkers, een vlottere montage van vergelijkbare producten en lagere kosten. De voordelen van goede werkinstructies spreken voor zich. Toch zijn instructies in de praktijk vaak te summier opgesteld, te vaag, te weinig toegespitst op één specifieke taak en onvoldoende up-to-date. Hoe pak je het beter aan?

Bouwproces analyseren

Fri-Jado ontwerpt en produceert koel- en vriesapparatuur voor supermarkten, de retail en horeca. Hytrans Systems ontwikkelt en produceert onder meer mobiele verkeerssignalisering. Beide bedrijven namen de proef op de som door een aantal van hun assemblageprocessen te ontleden en de werkinstructies voor de deelprocessen te verbeteren. Voor een zo helder mogelijke informatieoverdracht werden aparte richtlijnen opgesteld voor de instructies en bijhorende afbeeldingen.

Eenvoud siert

Bij Fri-Jado krijgen monteurs bij iedere werkpost en per type product op een scherm instructies te zien. Daarvoor moeten ze de barcode van een pallet inscannen. De richtlijnen bleken echter te uitvoerig, en werden daarom veranderd in enkele kernpunten voor iedere handeling. Foto’s werden vervangen door duidelijkere 3D-beelden. Tegelijk staken ingenieurs en productiepersoneel de koppen samen om het montageproces zelf te vereenvoudigen.

Alle onderdelen klaar?

Ook Hytrans nam zijn bouwprocessen onder de loep. De meeste monteurs werken er met een tekening en onderdelenlijst, dus werd nagegaan of die lijsten wel altijd klopten. Waar nodig werden aanpassingen doorgevoerd en voor complexe handelingen werden instructies uitgewerkt, die op digitale schermen te volgen zijn. Op die manier wil Hytrans een maximale veiligheid van zijn producten garanderen.

Werken uw werkinstructies?

Lukt het in uw bedrijf om aan de hand van bestaande werkinstructies productwijzigingen of nieuwe installaties te evalueren? Dan pas zijn richtlijnen volgens Hytrans Systems namelijk geslaagd.

 

Fri-Jado raadt aan om een externe organisatie aan te spreken die gespecialiseerd is in bedrijfsinnovatie, zoals in dit voorbeeld TNO of Sirris in België. Dit kan helpen om het innovatieproces in uw bedrijf te versnellen.

Bovenstaand succesverhaal komt uit de TNO-uitgave ‘Snel en wendbaar in de maakindustrie’.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel