De comeback van 'Made in de USA'

De comeback van 'Made in de USA'

Goed nieuws voor de VS, ondanks de nog steeds slabakkende economie, volgens recente artikels in het Amerikaanse Time: de laatste drie jaar kent het land een snellere groei in zijn maakindustrie dan gelijk welk ander vergelijkbaar land, met zo'n nieuwe 500.000 jobs. Voor het eerst sinds meer dan een decennium is het aantal jobs in fabrieken gestegen in plaats van gedaald. Hiermee gaat de industrie de trend van en het geloof in een onvermijdelijke neergang in manufacturing tegen. Ook tekenen van een kering zijn grote bedrijven zoals ExOne, Dow Chemicals, Apple, Ford, GE en Airbus, die in het thuisland nieuwe plants bouwen, bestaande uitbreiden of nieuwe producten voortaan (terug) lokaal assembleren.

Veranderende globale context

Het zou hier niet om een tijdelijk fenomeen gaan, maar eerder om een duurzame evolutie, het resultaat van een hertekende economie. Zo hebben productieplants steeds meer toegang tot goedkope energie dankzij olie en gas door schaliewinning, terwijl voor bedrijven buiten de VS het omgekeerde geldt door hoge olie- en brandstofprijzen, waardoor de goedkope arbeidskosten teniet gedaan worden voor transport over lange afstanden. Bovendien is de loonsituatie in de lageloonlanden niet langer houdbaar, waardoor outsourcing niet langer zo aantrekkelijk is, terwijl de loonkost in de VS daalde (in tegenstelling tot bijvoorbeeld in Japan of Duitsland).

Digital economy

Ook het werk in de fabrieken is veranderd: door de opkomst van en focus op geavanceerde technologieën heeft zware handenarbeid plaats geruimd voor computervaardigheden en gespecialiseerde opleidingen. Door nieuwe productietechnieken te ontwikkelen blijft de VS de globale concurrentie een stap voor en kan het goederen efficiënter produceren in hoog geautomatiseerde fabrieken. Dergelijke fabrieken van de toekomst hebben meer machines en minder arbeiders, die in staat moeten zijn met die machines te werken. Klassieke vaardigheden zoals frezen en lassen gaan gepaard met een steeds hogere technische opleiding. Naast het typische fabriekswerk bestaat de technologie nu ook om meer intelligente taken en diensten te automatiseren. Eerder dan (verder) te krimpen zal de arbeidsmarkt in de toekomst dus drastisch veranderen.

Om de trend naar een duurzame maakindustrie ook in de toekomst aan te houden zijn er implicaties voor het onderwijs en de politiek. Het resultaat van een duurzame maakindustrie zal zeker lonen: manufacturing is goed voor 67 procent van wat de privésector spendeert aan R&D en staat voor 30 procent van de groei in productiviteit van het land. Voor elke dollar die in de maakindustrie gestoken wordt, gaat 1,48 dollar terug naar de economie. Door productie in eigen land te houden, behoudt men ook de toegevoegde waarde ervan.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de projecten "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst” en "Snelheid als competitief wapen" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel