euRobotics Week zet onderzoek en ontwikkeling in robotica in de kijker

euRobotics Week zet onderzoek en ontwikkeling in robotica in de kijker

Dat robots en in productie en daarbuiten van groeiend belang zijn, staat buiten kijf. De ontwikkelingen volgen elkaar dan ook in sneltempo op, en dat is in België niet anders. Voor de derde keer op rij vonden tijdens de Europese Robotics Week allerlei robotica gerelateerde activiteiten plaats.

Aan de euRobotics Week (25 november tot 1 december) namen tal van Europese instituten deel, waaronder KU Leuven, de VUB en de universiteit van Luik in België. Hiermee wil men het groeiende belang van robotica voor allerlei toepassingen aan het grote publiek tonen.

Engineeronline stelde een overzicht op van de vijf beste, door de EU gefinancierde roboticaprojecten. Even kennismaken in deze en volgende blogposts.

Het project Robofoot toont hoe robots kunnen worden ingezet in de traditionele schoenmakerij, waardoor de meeste huidige productiefaciliteiten in Europa behouden zouden kunnen blijven. De schoenenindustrie bestaat uit meer dan 26.000 bedrijven met bijna 400.000 werknemers in Europa. De introductie van robotica in deze sector zal de complexiteit van automatiseringsprocessen verminderen. Binnen het project zijn robots ontwikkeld die via lasersensoren de schoen en de positie ervan identificeren. Onder menselijk toezicht kunnen ze werken met zachte materialen, schoenen oppakken, bewerken en verpakken zonder ze te beschadigen en tegelijkertijd gevaarlijke en ongezonde taken overnemen, zoals het inkten van de schoenen.

In het project Robohowworden robots gemaakt die op hun eigen manier kunnen leren om de taken in de menselijke werk- en leefomgeving uit te voeren door het online vinden van aanwijzingen of door te kijken hoe de mens het doet. Het doel is om om erachter te komen in hoeverre een robot kan leren om mensen te helpen bij hun dagelijkse activiteiten, door zichzelf te ontwikkelen. Robohow laat robots de instructies die ze ontvangen opladen in hun kennisbank. De robot kan die handelingen dan imiteren.

Sirris volgt deze ontwikkelingen van dichtbij om de onderzoeksresultaten te vertalen naar concrete toepassingen in bedrijven. De groep Advanced Manufacturing van Sirris beschikt sinds september als eerste in België over een Baxter robot van Rethink Robotics. Deze is beschikbaar voor bedrijven die bepaalde scenario’s willen uittesten naar bruikbaarheid met eventueel bijhorend advies.

Wil je Baxter ontmoeten? Kom dan eens langs bij Sirris in Diepenbeek!

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel