Overstap van batch naar lean & flow doet omzet met 40 procent stijgen

Overstap van batch naar lean & flow doet omzet met 40 procent stijgen

De Nederlandse producent van klimaatapparatuur, Biddle Klimaatwerk,is erin geslaagd 40 procent meer omzet te draaien zonder veranderingen in personeel of ruimte. Het schakelde over naar het principe van de 'Lean & Flow Factory'.

'Lean & Flow Factory' staat voor meer producten leveren met dezelfde mensen door slimmere inrichting van het primaire proces, een slimmer productontwerp en een verbetering in  werkinstructies. Het is een combinatie van de principes van lean met optimalisatie van de productiestroom (flow).

Het Nederlandse filiaal van Biddle, gevestigd in Friesland, ontwikkelt en fabriceert klimaatproducten: luchtgordijnen, ventilatorconvectoren, luchtverwarmers, ... voor toepassing in supermarkten, winkels, kantoren en industriële gebouwen. Het bedrijf telt zo'n 85 medewerkers en beschikt over een modern machinepark en uitgebreide R&D- afdeling.

Van optimalisatie in assemblage...

Oorspronkelijk gebeurde de assemblage in batches op vaste werkplekken en dat betekende veel loopwerk en extra handling. In de afgelopen drie jaar heeft Biddle samen met TNO het proces van onderdelenfabricage, assemblage en expeditie volgens 'flow' ingericht. Bovendien waren onderneming en onderzoekcentrum al sinds 2009 samen aan de slag met lean om het fabricageproces voor plaatwerk te stroomlijnen. In 2010 werd een groot deel van de fabriek opnieuw ingericht volgens een traject van ponsen, kanten, puntlassen en coaten. Vervolgens werd ook het assemblageproces voor een deel van de totale productfamilie ingericht volgens de principes van 'demand flow'.

...naar een verbeterde productopbouw

Gedurende het wijzigingstraject van het primaire proces bleek ook de noodzaak om parallel te werken aan verbeteringen van de productopbouw. De resultaten van het project 'Product Design for Flow Assembly' werden direct meegenomen in de nieuwe opzet voor de assemblage. Dit leidde onder meer tot een minder grote verscheidenheid aan omkastingen, minder verschillende beugels, en beter toegankelijke montagelocaties.

Van groot belang was de vroegtijdige afstemming van engineering- en productiemensen. Die ervaringen worden nu verder meegenomen in het ontwikkelproces van nieuwe toestellen. Grote betrokkenheid en motivatie van het personeel waren ook tijdens de doorgevoerde veranderingen van groot belang.

Werkinstructies voor assemblage

Daarnaast werkte Biddle werkte in 2012 in een cluster van negen bedrijven aan het verbeteren van werkinstructies voor assemblage. Vóór dit project werkte men binnen het bedrijf met mondelinge overdracht, beperkte men zich tot stuklijsten en ging de inhoud van de mappen vooral over veiligheid. De mappen waren bovendien moeilijk toegankelijk. Met de overgang van batchgewijze assemblage naar flowassemblage werd de totale werkinhoud opgesplitst over zones. De oude mappen kwamen niet meer overeen met het feitelijke proces. Bovendien nam de behoefte toe om de arbeidskrachten flexibeler in te zetten.

Veelvoud aan voordelen

Biddle evolueerde van een traditioneel productiebedrijf naar een vraag gestuurde productieomgeving. Het resultaat van het veranderingstraject dat het bedrijf doorlopen heeft, betekende 40 procent meer productie zonder extra mensen of extra ruimte. Er moeten bovendien geen overuren meer gewerkt worden tijdens de drukke momenten en bij de voorbewerking van orders (een besparing van ca. 15.000 euro per jaar). Per toestel zijn 25 procent minder assemblage-uren nodig en een reductie in WIP van ca. 100.000 euro kon worden gerealiseerd. De gedane investeringen konden al binnen één jaar worden terugverdiend. Er is ook meer rust in de productie.

Andere voordelen zijn beter gemotiveerde productiemedewerkers omdat ze de inrichting van hun werkplek kunnen helpen verbeteren, meer kennis en  betrokkenheid bij het personeel en nieuw of tijdelijk personeel wordt sneller ingewerkt omdat men verantwoordelijk is voor een klein stuk van een montage, wat sneller aan te leren is.

Dit succesverhaal komt uit de TNO-uitgave 'Snel en wendbaar in de maakindustrie'

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid

Logo AO

.

 

Deel dit artikel