SKF herwerkt kostenefficiënt windturbineonderdelen op basis van producthistoriek

SKF herwerkt kostenefficiënt windturbineonderdelen op basis van producthistoriek

Het Duitse SKF GmbH biedt verschillende diensten aan voor de windindustrie, waaronder het herwerken van aandrijvingen voor windturbines. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, doet het bedrijf beroep op ontwikkelingen binnen het Premanus-project.

Met het SKFWindCon monitoringsysteem analyseert de onderneming continu de status van windturbines van op afstand. Wanneer herwerken (remanufacturing) van componenten nodig is, bijvoorbeeld van een tandwielkast, importeert SKF de data vanuit WindCon naar Premanus, die een exacte offerte berekent en aan de klant aflevert. De experts in het bedrijf hebben de nodige kennis in roterende elementen, lagers en andere kritische onderdelen. Premanus helpt hen bij het ontsluiten van het volledige potentieel van herwerking, waardoor ze het procedé naar een hoger niveau kunnen verheffen.

Hoe bereken je nu de beste offerte voor je klant, alvorens je het product ook daadwerkelijk gezien hebt? En hoe weet je welke producten op de markt geschikt zijn voor herwerking? Premanus voorziet de nodige ondersteuning om de beste herwerkingsstrategie te selecteren per individueel product. Dit via 1:1-relatie bij herassemblage, terugwinst van onderdelen en recyclage. Op het niveau van de onderdelen betekent dit: herwerken, vervangen door een nieuw of door een gebruikt onderdeel. De strategie is gebaseerd op data van de levenscyclus van het product, zoals: gegevens over het productontwerp, gebruiks- en monitoringgegevens en onderhoudsdata. Hiervoor werden drie met elkaar verbonden IT-oplossingen ontwikkeld.

De voordelen van deze aanpak betekenen een kleiner risico voor SFK als herwerker, omdat het de beste stukken op de markt weergeeft en betrouwbare offertes voor klanten mogelijk maakt, dankzij intelligente kostenvoorspellingen. Ook de kosten voor de herwerker liggen lager, omdat de inspectiekosten lager liggen door het gebruik van diagnostiek op afstand, het herwerkingsprocedé geoptimaliseerd werd , de terugwinstrategie verbeterd, het voorraadniveau en de afvalbeheerstrategie geoptimaliseerd. Een dergelijke ingreep past ten slotte volledig binnen een  nieuwe ecostrategie. Hiebij denken we dan vooral aan OEM-ers die een verschuiving wensen van een Product-model naar een Product Services-model, alsook aan de gebruikers die bijvoorbeeld via (remote)monitoring hun productiemachines in de gaten willen houden om overbodige onderhoudoperaties te vermijden.

Meer info: http://www.premanus.eu/

The PREMANUS project (285541) is co-funded by the European Union under the Information and Communication Technologies (ICT) theme of the 7th Framework Programme for R&D (FP7).

Deel dit artikel