Vijf keer sneller nieuwe producten

Vijf keer sneller nieuwe producten

DARPA, onderzoeksagentschap van het Amerikaanse leger, wil de doorlooptijd om te komen tot nieuwe voertuigen reduceren van 10 tot 20 jaar naar 2 tot 4 jaar. Crowdsourcing en aantrekkelijke incentives zijn de basisingrediënten om de doelstellingen te realiseren. Via een webportaal worden ideeën verzameld, gedeeld en getest.

Voor dit project riep DARPA de hulp in van wetenschappers van onder andere MIT en General Electric. De korte termijndoelstelling van het project is om samen te werken aan het ontwerp van een amfibievoertuig voor de marine. De eerste wedstrijd, met 1 miljoen dollar als prijzengeld, staat gepland voor begin volgend jaar. Hierbij gaat het om subsystemen voor de aandrijving van het voertuig.

Ongeveer zes maanden later zal een wedstrijd uitgeschreven worden voor het ontwerp van het chassis en andere subsystemen. Deze wedstrijd zal nog eens 1 miljoen dollar aan prijzengeld uitloven. In 2014 kunnen ontwerpen voor het volledige voertuig ingediend worden voor een prijzenpot van 2 miljoen dollar. Zowel individuen, teams, kmo’s als de grote toeleveranciers van defensie zijn welkom om te wedijveren en bij te dragen. Bedoeling is het ontwerpproces voor iedereen toegankelijk te maken.

Bij GE gaat de visie veel verder dan militaire voertuigen. Als dit project een succes wordt, kan het een grote impact hebben op de manier waarop GE zijn industriële producten ontwerpt, zoals straalmotoren, elektriciteitsgroepen en medische apparaten.

Crowdsourced software-ontwerp, is natuurlijk niet nieuw.  Maar wat er anders is aan dit project is dat het in wezen een software-'engine' is die medewerkers gebruiken om virtuele componenten in toe te voegen. Vervolgens kan de nieuwe component of subsysteem virtueel getest worden.

Er bestaan tal van software-simulatie-instrumenten voor gebruik in productie, maar de software is vaak moeilijk te gebruiken en duur, waardoor individuen en kmo’s vaak verstoken blijven van de mogelijkheid om dergelijke software te gebruiken. Het Vehicleforge.mil-programma wil solo-uitvinders of kleine teams de mogelijkheid bieden om gebruik te maken van deze mogelijkheden. Een ontwerp voor een voertuiglichaam en chassis, ingediend in code, kan bijvoorbeeld worden aangesloten op de Vehicleforge.mil-platform, om vervolgens in een virtuele windtunnel aerodynamisch te testen. Verschillende modellen kunnen zo aan elkaar geschakeld worden, wat een veelbelovende manier is om complexe systemen te ontwerpen.

Het Made Different project organiseert workshops (simultane product- en productieontwikkeling, digitale fabriek, slimme productie) waar bovenstaande oplossingen besproken worden. Zie http://www.madedifferent.be/nl/event

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Snelheid als competitief wapen” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel