Lage oppervlakteruwheid en zeer hoge vormnauwkeurigheid dankzij ELID-slijpen

Lage oppervlakteruwheid en zeer hoge vormnauwkeurigheid dankzij ELID-slijpen

Slijpen via 'electrolytic in-process dressing' ('ELID') is een efficiënte techniek om zeer harde en brosse materialen zoals keramieken (ZrO2, Si3N4), cermets en gehard staal  te bewerken.

Deze slijptechnologie laat het gebruik van metaal-gebonden slijpschijven toe, die immers zeer duurzaam zijn en moeilijk aan te passen in vergelijking met schijven met harsen of glas. Bovendien laat ELID-slijpen toe een werkstuk met een goede geometrische nauwkeurigheid in combinatie met een zeer glad oppervlak te bekomen, wat een polijststap overbodig maakt.

Via een elektrolytisch proces (het koelmiddel fungeert ook als elektrolyt) worden de metallische slijpwielen continu scherp gehouden tijdens het bewerkingsprocedé. Op de omtrek van het slijpwiel vormt zich een passivatielaag van oxiden. Deze laag vermindert de houdkracht van de matrix op de abrasieve slijpdeeltjes, waarbij het verwijderen van botte korrels uit de slijpschijf makkelijker gemaakt wordt. Hierdoor komen er dus constant nieuwe korrels aan het schijfoppervlak bloot te liggen. Het procedé laat verder ook het gebruik van slijpwielen met zeer fijne korrels (ca. 1 µm) toe, wat kan resulteren in zeer lage oppervlakteruwheden (zie onderstaande twee voorbeelden). 

Onderstaande figuren tonen twee voorbeelden van ELID-vlakslijpen. Het WC-Co stuk links meet 40 bij 50 mm , een oppervlakteruwheid Sa van 0,007 µm (Sz van 0,063 µm) en een rechtheid van 1 µm in zowel de breedte als de lengte. De rechtse figuur toont een onderdeel uit ZrO2 van 50 mm lang en 20 mm breed met een ruwheid Sa van 0,006 µm (0,050 µm Sz) en een rechtheid van 0,6 µm over zijn lengte.

Ondanks dat ELID-slijpen vooral in Japan succes kent, is de technologie bij ons nog niet commercieel beschikbaar en voorlopig enkel te vinden in labo-omgevingen (zoals bij de afdeling PMA van KU Leuven). 

Meer lezen over de realisatie van hoogkwalitatieve oppervlakteafwerking? Download de tweede white paper van Sirris rond precisieproductie!  

 

Deel dit artikel