Nieuwe flow levert fors lagere doorloop- en inwerktijden op

Nieuwe flow levert fors lagere doorloop- en inwerktijden op

Het Nederlandse Tobroco Machines zette recent een volledig nieuwe flow op voor de samenstelling van zijn graafmachines (shovels). Het gevolg? Een aanzienlijke winst in efficiëntie. Bovendien slaagde de fabrikant van knikladers en andere grondverzet-, land- en tuinbouwmachines er met digitale werkinstructies in om de inwerktijd van nieuwe medewerkers voor de volledige productielijn te beperken tot negen maanden, in plaats van anderhalf jaar.

Zo’n 1.700 knikladers per jaar bouwt Tobroco Machines in Oisterwijk, in een 25-tal verschillende uitvoeringen. Tot voor kort stelden de medewerkers de shovels elk afzonderlijk samen. Die aanpak met vaste werkposten bracht veel extra handling met zich mee. Per bestelling was het telkens een hele opgave om al het materiaal te verzamelen en naar de juiste werkplekken over te brengen. Daarom besliste het bedrijf over te schakelen op de principes van demand flow & lean.

Grondige voorbereiding

Om te beginnen stelde Tobroco montage-afloopschema’s (MAS) op voor het hele productgamma. Een product-procesmatrix bracht de verschillen in kaart voor de vier deelprocessen: voormontage, eindmontage, tests en verzendingsklaar maken. In een volgende stap werden alternatieve concepten voor flowassemblage uitgewerkt, met speciale aandacht voor het vervoeren van de shovels over de hele lijn en de opstelling van het materiaal.

Een shovelmachine in 23 stappen

                        Shovelframes worden nu op een rolelement (of bok) over ruim 23 zones verplaatst. Het voormonteren en inbouwen van bv. motor en huif gebeurt meteen op de juiste plaats aan de lijn. Materiaal en hulpmiddelen zijn per zone geordend en monteurs werken op die plaatsen waar het nodig is (‘flexen’). Doordat ze de machines in kleine stapjes opbouwen, doorlopen nieuwe medewerkers automatisch een makkelijker leerproces. De resultaten zijn zelfs zo goed, dat Tobroco besliste om voor de voormontage van gelaste frames een aparte lijn op te zetten.

<bijschrift foto> Monteurs stellen shovelonderdelen samen op de assemblagelijn.

Digitale werkinstructies

In een TNO-clusterproject met acht andere bedrijven onderzocht Tobroco de voordelen van digitale werkinstructies. Per productiezone en per producttype stoomde de fabrikant werkinstructies klaar voor louter digitale weergave. Er zijn op dit moment geen papieren werkinstructies meer te bespeuren bij de montage. Bij iedere zone kunnen monteurs stapsgewijs foto’s, afbeeldingen en verschillende opties bekijken. Per week spaart het bedrijf zo wel zestig manuren uit. Voor de volledige lijn duurt het nu negen maanden eer monteurs zijn ingewerkt, in plaats van anderhalf jaar.

 

Bovenstaand succesverhaal komt uit de TNO-uitgave ‘Snel en wendbaar in de maakindustrie’.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.