Pleidooi voor grenzeloze samenwerking en gerichte innovatie

Pleidooi voor grenzeloze samenwerking en gerichte innovatie

Steeds meer spelers in de maakindustrie bundelen de krachten om via gedeelde R&D een maximale meerwaarde voor de klant te bieden. Ze kijken niet alleen over de bedrijfsmuren, zelfs over de landsgrenzen is samenwerking hét sleutelwoord. Daarom brachten Sirris en Agoria  op 23 septembertechnologische bedrijven en ondersteunende organisaties uit Nederland en Vlaanderen samen in het Wetenschapspark in Diepenbeek. De belangrijkste learnings op een rij.

Samen met twintig ondernemingen gaven Sirris en Agoria vorm aan het ambitieuze Made Different-actieplan, waarbij maakbedrijven kunnen uitgroeien tot fabriek van de toekomst via zeven transformaties.De industrie moet bovendien ook keuzes maken en gericht innoveren binnen specifieke niches. Agoria en Sirris kunnen de voornaamste innovatiethema’s mee helpen bepalen.


Samenwerken om te innoveren

Recenter lanceerde de Vlaamse regering de SOC Maakindustrie, een onderzoekscentrum waar maakbedrijven uit verschillende sectoren en universiteiten elkaars expertise inroepen. Wilson De Pril, directeur generaal van Agoria Vlaanderen: “Samenwerking binnen R&D is hét antwoord op de hoge ondernemingskosten en de te geringe productiviteit van vandaag.”

Het warme pleidooi klinkt John Blankendaal, directeur van Brainport Industries, bekend in de oren: “Ook in Nederland hanteren we het motto ‘samen sterker’. Onder de noemer Brainport Industries doen bijvoorbeeld 90 toeleveranciers intersectoraal en interdisciplinair aan R&D.” “Maar op internationaal vlak liggen er nog kansen”, aldus Rob van Gijzel, Brainport-voorzitter en burgemeester van Eindhoven. “Zo kunnen overheden en organisaties als Sirris en Agoria maakbedrijven gedetailleerd in kaart brengen en de juiste profielen met elkaar in contact brengen. Maar ook via showcases kunnen we bedrijven regelmatig internationaal samenbrengen.”


Automatisatie in de bres voor flexibiliteit

Biedt automatisatie een antwoord op de toenemende eis voor flexibiliteit? Luc De Ceuster (Robojob): “Via automatisering kunnen we de productiedoorlooptijd inkorten en opnieuw op prijs concurreren.” Volgens Guy De Winne (Newtec) zijn digitalisering en optimale productiesturing echter minstens even cruciaal. “En ook intersectorale en internationale samenwerking horen in dit rijtje thuis”, gaat hij verder. “Om die in alle vertrouwen te laten verlopen, hebben we nood aan de steun van overheden en modererende organisaties zoals Agoria en Sirris.”

Dat niet alleen automatisatie, maar ook samenwerking een grotere flexibiliteit mogelijk maakt, tonen tal van Nederlandse voorbeelden aan. “Denk maar aan Keygene in Wateringen, een overkoepelende R&D-entiteit opgericht door tal van Nederlandse zaadproducenten”, vertelt Rob van Gijzel. “Of AddLab in Eindhoven, de gedeelde infrastructuur voor toeleveranciers in 3D-metaalprinting. Dergelijke samenwerkingen op gang helpen, daar plukken ook de overheden de vruchten van.”

Is uw maakbedrijf klaar voor de voordelen van verregaande samenwerking en gerichte innovatie? Neem  contact op met Jan Geeraert van Sirris!

Deel dit artikel