Proeftuinen industrie 4.0 in Vlaanderen

Proeftuinen industrie 4.0 in Vlaanderen

Aanbod voor bedrijven

Om de Vlaamse bedrijven te inspireren, stimuleren en begeleiden richting Industrie 4.0, zet de Vlaamse overheid o.a. in op proeftuinen. Deze proeftuinen brengen innovatieve technologie, kennis en ervaring samen. Bedrijven kunnen op een laagdrempelige manier en in een veilige omgeving kennismaken en experimenteren met nieuwe technologieën. Ze kunnen inzicht verwerven in het potentieel ervan voor eigen toepassingen en in nieuwe business cases.

Netwerk van proeftuinen

Op 1 januari 2018 werd het startschot gegeven voor de eerst reeks proeftuinen, verspreid over Vlaanderen, met een uitgebreid en divers aanbod voor bedrijven. De volgende proeftuinen passen in het kader van Industrie 4.0:

1. Living Lab Industrie 4.0 voor de agrovoedingssector biedt een open testfaciliteit aan waar voedingsbedrijven in contact komen met slimme technologie en datamanagement en waar innovatieve ontwikkelingen uit andere sectoren getoond worden.

2. Conditioneel en Predictief Onderhoud & Industrial Data Space behandelt algemeen predictief onderhoud in een industriële context. Tegelijk is er veel aandacht voor het gebruik van beveiligde platformen voor de uitwisseling van data.

3. Smart Maintenance: data analytics optimizing machine uptime gaat dieper in op de mogelijkheden van predictief onderhoud bij draaiende machine-onderdelen. De mogelijkheden voor het onderhoud van lagers in een vloot van aandrijflijnen worden toegelicht. De nadruk ligt op datacollectie, visualisatie en interpretatie van gegevens. Meer info. 

 4. Smart Connectivity toont de mogelijkheden om via netwerken, drones, robots of agv’s (automatisch geleide voertuigen) draadloze informatie te verzamelen en te delen binnen een fabriek. Inclusief concrete bouwstenen om geavanceerde dataverbindingen te benutten. Meer info

 5. Digitale Servitisatie is een verdienmodel waarbij digitale diensten gekoppeld worden aan producten. Ontwerpers van fysieke producten vinden in deze proeftuin een toolbox met digitale bouwblokken voor de snelle implementatie van nieuwe diensten. Bedrijven kunnen, alleen of in een lerend netwerk, een eigen ‘proof of concept’ uitwerken.

 6. Operatorondersteuning reikt algemene oplossingen aan voor fysieke hulp aan operatoren bij de uitvoering van repetitieve of belastende taken, bv. met cobots of robots als assistent. Daarnaast toont deze proeftuin ook oplossingen voor digitale werkinstructies, augmented reality, wearables …

 7. Smart Factories: collaboratieve werkcel 4.0 zorgt voor een optimale samenwerking tussen robots en operatoren via gespecialiseerde software. Zowel fysieke belasting als mentale stress wordt gemeten, met het oog op flexibele werkverdelingen. Meer info

 Achtergrond

De Vlaamse Industrie 4.0 proeftuinen zijn een initiatief van de Vlaamse overheid, in de context van het beleid gericht op de transitie naar Industrie 4.0. Ze worden gesteund via het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Ze richten zich in de eerste plaats op de Vlaamse kmo’s, maar ook grotere organisaties en technologieleveranciers zijn welkom om deel te nemen.

In 2018/19 zullen nog extra initiatieven volgen.