Textiel-, hout- en meubelindustrie

Textiel-, hout- en meubelindustrie

               

 

Fedustria vertegenwoordigt de ondernemingen uit de Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie. Deze sectoren realiseren een omzet van 10,3 miljard euro met een tewerkstelling van ongeveer 40.312 jobs in 2.030 bedrijven in België.

Binnen Fedustria worden 10 deelsectoren onderscheiden: interieurtextiel, technisch textiel, kledingtextiel, textielveredeling, spinnerijen en voorbereiding, meubelindustrie, plaatmaterialen, bouwelementen, verpakkingen en overige houtverwerking.

Fedustria ondersteunt haar lidbedrijven op sociaal, economisch, juridisch, fiscaal vlak en inzake milieu, energie en innovatie. Hierbij werkt Fedustria nauw samen met de sectorale kenniscentra en opleidingscentra. Fedustria is ook zeer actief bij de implementatie van het Nieuw Industrieel Beleid in de textiel-, hout- en meubelindustrie. Via projecten als de “Roadmap naar de textiel-, hout- en meubelfabriek van de toekomst” bouwt Fedustria aan een strategische visie op de toekomst van de sector. 

 

Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid, werd in 1950 opgericht onder impuls van Fedustria om de concurrentiepositie van de Belgische textielbedrijven duurzaam te verstevigen.

Om deze opdracht te vervullen, biedt Centexbel de textielindustrie een uitgebreide reeks activiteiten en diensten aan, gaande van testen, certificatie, dienstverlening tot onderzoek & ontwikkeling. 

 

Het Technisch Centrum der Houtnijverheid heeft als doel de aanmoediging van het wetenschappelijke en technologische onderzoek voor het verbeteren van het rendement, de kwaliteit, het esthetische aspect en de productie bij de verwerking van hout en aanverwante materialen. In dit kader is het Centrum ook belast met een documentatie- en informatieopdracht, onder andere door de resultaten van zijn activiteiten ten dienste te stellen van de hele sector. Het Centrum kan ook individuele ondernemingen bijstand verlenen.