Bij producent van schoonmaakmiddelen Lema Chemie gaat geen druppel verloren

Bij producent van schoonmaakmiddelen Lema Chemie gaat geen druppel verloren

De intrede van de derde generatie bij Lema Chemie zorgde voor een grote ommezwaai en een nieuw elan. Zo werd er volop gekozen voor innovatie in de eigen productie van schoonmaakmiddelen. Het gamma artikelen werd fors uitgebreid en de afzetmarkt verbreed door de focus op meerdere sectoren.  Ook de verkoopstrategie werd aangepakt. Als kers op de taart werd geïnvesteerd in een volledige nieuwbouw op het industrieterrein van Ravels.

Als producent van reinigers, waarbij met tal van grondstoffen en chemicaliën wordt gewerkt, wenste men het aspect ecologie en milieubewust ondernemen centraal te plaatsen bij de constructie van het nieuwe gebouw. Het productieproces moest dan aan ook aan de allerlaatste normen voldoen.

'Nullozer'

Zonnepanelen zorgen voor de volledige energievoorziening. Een warmtepomp zal instaan voor de verwarming van het supergeïsoleerde gebouw. Het opvangbekken van 90.000 liter zorgt ervoor dat het volledige productieproces op regenwater kan werken. Door te investeren in diverse en meest geavanceerde filters zoals ondermeer kool- en uv-filters haalt het bedrijf een zeer hoge waterkwaliteit, waardoor het water bijna drinkbaar wordt.

Dankzij een doordacht productieproces is de fabrikant een 'nullozer': alle restanten en spoelwater worden verwerkt of hergebruikt, zodat niets in het riool hoeft geloosd te worden.  Zo zal men in het hele bedrijf niet één vloerputje vinden. Het volledige bedrijf is trouwens zo ontworpen, dat bij een eventueel lek de bedrijfsvloer zelfs als opvangbak kan fungeren, zodat er toch nog niets in het milieu zou terechtkomen.

Gloednieuw productiegebouw

Grote troeven zijn het flexibel kunnen inspelen op de vraag van de klant, zowel qua samenstelling van het product, als de gewenste afvulhoeveelheden en de gevraagde levertermijn.

Het productiegedeelte is van begin tot einde gloednieuw. Er werd niet alleen geïnvesteerd in nieuwe tanks, volledig volgens laatste nieuwe normen en milieu-eisen, maar ook voor het aansturen werd een systeem ontwikkeld waarin alle formulaties digitaal werden opgeslagen en zo de weegschaal en pompen kunnen worden aangestuurd. Fouten in het productieproces worden zo tot een minimum herleid en de nauwkeurigheid sterk verhoogd. Door deze investering van een semi-automatisch productiegedeelte kan het bedrijf op een gezonde manier verder groeien in de toekomst en kan men beantwoorden aan de vele vragen en eisen van bestaande en/of nieuwe klanten.

Op het buitenterrein werden bovendien voldoende groenzones voorzien, naast een eigen overloop/opvangbekken van regenwater om bij hevige regenval alles zelfs te kunnen verwerken en riolering en grachten niet te overbelasten.

Op de Open Bedrijvendag zet Lema Chemie niet alleen zijn nieuwe ecologische vestiging in de picture maar viert het ook het 50-jarige bestaan van de onderneming.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel