Chimay produceert kaas en bier volgens Kyoto-normen

Chimay produceert kaas en bier volgens Kyoto-normen

Minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, minder CO2-uitstoot, sensibilisering van het personeel inzake verspilling en natuurbehoud, onmiddellijke bescherming van het milieu: dit zijn de ecologische uitdagingen die de Groep Chimay aanging. Op minder dan 10 jaar tijd jaar is de trappistenbrouwerij erin geslaagd haar emissies met 50 procent te doen dalen  - de K50-vereiste.

Met een jaarlijkse productie van 160.000 hectoliter verbruikt de brouwerij van Chimay heel wat energie. Ten gevolge van de sectorovereenkomsten van de Waalse regering die voortvloeiden uit het Kyoto-protocol, hebben de ondernemingen van de Groep Chimay, de brouwerij in het bijzonder, de laatste jaren een lange termijnstrategie op poten gezet en belangrijke investeringen gedaan om hun koolstofvoetafdruk te verkleinen en deelgenoot te worden van een duurzaam en kwaliteitsvol regionaal milieuplan. Zo verbond ze zich ertoe om tegen 2012 haar energie-efficiëntie te verbeteren met 9,4 procent en haar uitstoot te beperken met 10,5 procent. Al in 2011 waren die doelstellingen niet alleen bereikt, maar ook ruimschoots overschreden (+19,8 procent en -21,5 procent). De kaasafdeling deed het zelfs nog beter met +26,5 procent en -28 procent.

De Chimay Group startte met enkele goedkope ingrepen, gaande van defecte ventielen vervangen, stoomlekken dichten en isolatie aanbrengen tot zijn chauffeurs energiezuiniger leren rijden, pompen en motoren uitrusten met frequentieregelaars en de persluchtinstallatie moderniseren. Daarna volgende grotere investering in productie, waarbij een deel van de nodige stroom zelf gegenereerd kan worden via het brouwproces en de installatie van milieuvriendelijkere en hernieuwbare energiebronnen.

Dankzij deze kleine en grote investeringen kon de brouwerij haar doelstellingen bereiken: de uitstoot van broeikasgassen konden worden teruggedrongen met 25 procent, waardoor deze onder de grens van 50 procent duikt - de vereiste K50 als index van de broeikasgassen (IBKG) volgens het Kyoto-protocol.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel