De toekomst van het elektriciteitsnet

De toekomst van het elektriciteitsnet

De hoge aanwezigheid van intermitterende hernieuwbare energiebronnen beïnvloedt in sterke mate de manier waarop elektrische netwerken worden gepland, uitgebaat en beheerd. Deze transformatie kan enkel mogelijk worden gemaakt door distributie- en transmissienetwerken met verhoogde mogelijkheden. De huidige netwerken moeten wezenlijk aangepast worden.

Op basis van de recente MIT-studie ‘The future of the electric grid’ (‘De toekomst van het elektriciteitsnet’) stelt Jose Igancio Perez-Arriaga (MIT Engineering Systems Division, Professor in Electric Engineering, Comillas University, Madrid, Spain) dat de huidige regelgeving van de elektriciteitsnetten onvoldoende is om deze uitdagingen aan te gaan en dat deze gebrekkige regelgeving de transformatie naar een bijna decarbonized energiesector mogelijk zal uitstellen.

Hij verdedigde zijn stelling tijdens de MIT Energy Conference 2012. In zijn presentatie ging hij ook dieper in op de tekortkomingen in de regelgeving en op de mogelijke oplossingen.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

  

Deel dit artikel