Digitale fabriek faciliteert customisatie

Digitale fabriek faciliteert customisatie

Customisatie biedt voor de bedrijfswereld relevante meerwaarde. Unieke producten maken op basis van specifieke wensen van klanten is immers een concurrentiële troef die mogelijk te maken is via de digitale fabriek. Materialise is succesvol ervaringsdeskundige.

Voor het Leuvense Materialise is de digitale fabriek een evidentie: de machines die AM-producten opbouwen, kunnen immers pas aan de slag eens digitale ontwerpen voorhanden zijn. Materialise haalt zowat 55 procent van zijn omzet uit het maken van prototypes voor de industrie, maar ook met de productie van unieke stukken en kleine reeksen. Het bedrijf gelooft dat er belangrijke meerwaarde te realiseren is door individuele producten aan te passen aan klantenwensen en daarbij hoeft het nog niet per se om additieve manufacturing te gaan. Ook in verspaningsprocessen en bij het lasersnijden van metaalplaten is het perfect mogelijk om door een verdere digitalisering aan customisatie te doen.

Twee noodzakelijke voorwaarden voor customisatie blijken een digitaal ontwerpproces en een doorgedreven digitalisering van de productie. Materialise heeft het concept van de digitale fabriek ook doorgetrokken in de procesflow waarin een digitaal ontwerp tot stand komt.

Managementsysteem

Een mooi voorbeeld hiervan is de divisie voor orthopedische hulpmiddelen die mallen maakt om een perfecte uitvoering van de operatie te garanderen. Eerst worden de beelden van een CT-scan gesegmenteerd tot een 3D-beeld van de botten, waardoor de operatie eerst virtueel kan worden getest.

Het hele proces is geïntegreerd in een managementsysteem, dat toe de chirurgen toelaat een scan op te laden om een mal te laten maken. Stellen de ingenieurs bij de datacontrole een probleem vast, dan communiceren ze via het systeem met de chirurg. Na een virtuele test en goedkeuring door de chirurg worden de mallen automatisch ontworpen en in de productieplanning geplaatst. De 3D-printer brengt op de print een identificatiecode aan, die gelinkt is aan het ontwerp in het managementsysteem, waardoor fouten uitgesloten zijn.

Snelle marktintroductie

Een ander voorbeeld zijn de sensoren die Materialise maakt voor een fabrikant die zijn behuizingen regelmatig moet aanpassen aan nieuwe ontwerpen. De werkwijze is gelijkaardig aan die van de orthopedische mallen. Die aanpak laat toe dat de producten sneller in de markt worden gezet. Zodra er een nieuwe sensor is en de vorm in een digitale file beschikbaar is, kan met de productie gestart worden. In de machinebouw zijn de voordelen enorm. De digitale fabriek kan zo voor zowat elk probleem een specifieke oplossing ontwerpen en realiseren.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de projecten "Snelheid als competitief wapen” en "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel