Energie-efficiëntie zit hem in de componenten

Energie-efficiëntie zit hem in de componenten

Van 28 februari tot en met 3 maart vindt vlak over de grens, in Düsseldorf, de eerste internationale vakbeurs voor metaalbewerking van dit jaar plaats: METAV 2012. Eén van de belangrijke thema’s is energie-efficiënte productie. Er is zelfs een speciaal 'Efficiency Factory Innovation'-platform voorzien in hal 16.

Eén van de projecten die hier aan deelneemt, is het e-Sim-Pro project. In dit project is een methode ontwikkeld waarmee de energiebehoefte van de verschillende machinemodules wordt berekend met behulp van simulatiemodellen. Daardoor kan een machinefabrikant al in het ontwikkelingsproces van de machine verschillende constructieve oplossingen in het licht van het te verwachten energieverbruik waarderen en daarmee zeker stellen dat hij zowel qua kosten als ook qua energieverbruik een optimale machine aan de markt kan aanbieden. Hierdoor wordt overdimensionering van bepaalde componenten (zoals motoren) vermeden.

Een ander project op dit platform is het 'Energy MSP - Efficient Motor Spindles for Machine Tools'. Dit project heeft als uitgangspunt dat 'een gemiddelde draaibank, frees- of slijpmachine jaarlijks even veel CO2-emissies produceert als tien auto's'. Voor deze emissies is niet alleen de hoofdspil verantwoordelijk, maar ook de perifere systemen, zoals koeling, smering en hydraulica. De energie die wordt verbruikt tijdens het gebruik van de machine hangt af van de bouw van de spindelmotor en het gekozen concept voor de aandrijfsystemen. Er is nog heel wat potentieel om efficiëntieniveaus te verhogen. De doelstelling van het project is het reduceren van het energieverbruik van het systeem - dat bestaat uit 'hoofdspil en randapparatuur' - met 25 procent.

Klik hier voor meer info

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen. Aan dit project werken de volgende partners mee: Flanders’ Synergy, Universiteit Antwerpen, Agoria en Sirris.

 

 

Deel dit artikel