Masterclass over Lean Product Development and Concurrent Engineering op 13 september 2012

Masterclass over Lean Product Development and Concurrent Engineering op 13 september 2012

Tijdens deze masterclass over Lean Product Development en Concurrent Engineering legt Don Reinertsen, ‘s werelds meest visionaire denker op het vlak van productontwikkeling, uit hoe je het productontwikkelings-proces lean kan maken en beter kan laten aansluiten op de productie. (voertaal = Engels)

Productontwikkeling moet vlot kunnen inspelen op de snel veranderende marktbehoeften en rimpelloos aansluiten met de productie om onnodige vertragingen te voorkomen. Het ontwikkelen van nieuwe producten is echter niet eenvoudig.

Daarom komt Don Reinertsen op 13 september naar Gent voor een unieke masterclass rond het thema van Lean Product Development en Concurrent Engineering. Don Reinertsen is auteur van meerdere boeken over dit thema en de internationale autoriteit op dit vlak. In deze masterclass start hij vanuit de basisideeën van concurrent engineering en breidt hij ze uit tot de meer geavanceerde ideeën die bekend staan als “Second Generation Lean Product Development”.

Don Reinertsen zal in deze masterclass praktische strategieën introduceren waardoor de lean principes ook op de productontwikkeling kunnen worden toegepast. De opzet is dat de deelnemers naar huis gaan met voldoende inzichten waarmee ze vervolgens zelf de kwaliteit, doorlooptijd en efficiëntie van hun productontwikkelingsproces kunnen verbeteren.

Concurrent engineering werkt. Het leidt tot significante verbeteringen in kwaliteit, time-to-market en efficiëntie. Echter, concurrent engineering alleen lost niet alle problemen op. Voor de meeste managers in de productontwikkeling is het op tijd en binnen budget aanleveren van projecten nog steeds een continue strijd. Deze problemen hangen voor een groot deel samen met de huidige managementpraktijken en zijn dus vermijdbaar. Zo kan bijvoorbeeld een design of gate review nog steeds veel tekeningen in één grote batch vrijgeven, wat leidt tot een overbelasting van de stroomafwaartse processen in de productontwikkeling.

Vandaag leiden de huidige managementpraktijken vaak tot wachtrijen die de time-to-market, kwaliteit en efficiëntie treffen. Ondanks de geboekte vooruitgang is er nog veel ruimte voor verbetering.

Enkele ideeën die in de productie ontstonden bieden voortreffelijke antwoorden op deze problematiek. Een tiental jaren geleden begonnen enkele vooroplopende bedrijven de lean manufacturing principes toe te passen op de productontwikkeling. Dit begon met het kopiëren van de ideeën van Toyota, zoals het reduceren van de variabiliteit. Ondertussen werden deze ideeën verder ontwikkeld en staan we veel verder.

Wat we nu ‘Second Generation Lean Product Development’ noemen, is een set van methodes om een rimpelloze flow in een omgeving met veel variabiliteit mogelijk te maken. Deze tweede generatie methodes delen ondertussen meer DNA met de wereld van de telecommunicatie dan met de automobielproductie.

Klik hier voor meer informatie over Don Reinertsen.

Klik hier voor meer informatie over de workshop.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Snelheid als competitief wapen” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

Deel dit artikel