Nieuw industrieel reinigingssysteem vriendelijk voor milieu en portefeuille

Nieuw industrieel reinigingssysteem vriendelijk voor milieu en portefeuille

Laborex, specialist in reinigingssystemen voor industriële onderdelen, heeft een milieuvriendelijke wasinstallatie ontwikkeld om 'bogies' van treinstellen te reinigen. Verschillende ingrepen aan de machine verkleinen niet alleen de impact op het milieu, maar ook het verbruik van water en energie, wat de jaarlijkse gebruikskosten aanzienlijk kan reduceren.

Een dergelijke reinigingsinstallatie voor bogies (draaistellen) van treinstellen maakt komaf met de oude manier van werken, waarbij de bogies in drie stappen en op drie verschillende werkposten gereinigd werden. Problemen hierbij was het hoge waterverbruik, in grote hoeveelheden te verwerken afvalwater, een hoog energieverbruik (waarbij geen energierecuperatie was voorzien) en onaangename werkomstandigheden voor de operatoren. Om deze problemen te overkomen, ontwierp en produceerde Laborex een prototype van een milieuvriendelijke wasinstallatie voor het reinigen van bogies.

Dit prototype moest aan volgende basisvereisten voldoen:

  • een verdubbeling van de productiviteit: in plaats van zes bogies per dag moesten er twaalf kunnen worden gereinigd.
  • een mechanische aandrijving voor het interne transport in plaats van manueel transport.
  • de drie reinigingsstappen moesten worden geïntegreerd in één installatie.
  • een halvering van de gebruikte bedrijfsoppervlakte: de 40 m lange installatie moest plaats maken voor een van 20 m.

Verder moest het gaan om een duurzame technologische ontwikkeling, wat enkele extra criteria met zich meebracht, was ook een eindcontrole vereist om na te gaan of de bogies voldoende proper zijn en moesten er mogelijkheden aanwezig zijn om de procesparameters bij te sturen.

Eén installatie is momenteel al operationeel bij de NMBS in Mechelen. Uit de werking ervan blijkt alvast dat het herontwerpen van productiestappen serieuze winsten kan opleveren.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid

Logo AO

 

Deel dit artikel