Ridley Bikes, Human Made

Ridley Bikes, Human Made

Race Productions n.v., beter bekend onder de merknaam Ridley Bikes, is een succesvol en vooruitstrevend Vlaams industrieel bedrijf. De beste wielrenners en cyclocrossers ter wereld behalen successen op hun producten en jaar na jaar realiseert de onderneming mooie groeicijfers. Zelfs in de huidige tegenvallende economische conjunctuur slaagt Race Productions erin te blijven groeien zowel in absolute aantallen als relatief in verhouding tot hun voornaamste concurrenten.

Zij doen dat dankzij enkele ongewone strategische en operationele beslissingen binnen hun marksegment. Wars van de trend van delokalisatie van productieactiviteiten, die ook in het produceren van fietsen erg dominant is, besloot het management van Race Productions te investeren in een nieuwe productievestiging in Paal-Beringen.

Ridley is niet alleen actief bezig om nieuwe kennis of fietsgebied te ontwikkelen, maar is ook uitstekend in staat om deze kennis om te zetten in nieuwe producten. Zo behoort zij op het gebied van cyclocrossfietsen en aerodynamica in het high-end racefietsensegment tot de koplopers.   Ridley scoort bovengemiddeld in het hanteren van flexibele organisatievormen, maar zij bezit ook bovengemiddelde managementvaardigheden (bijv. snelheid en variëteit van managementvaardigheden) en leiderschapskwaliteiten om tot nieuwe producten te komen. Het principe van “Quick Response Manufacturing” en korte lijnen met Europese dealers zijn mooie voorbeelden om snel op veranderingen in de vraag in te spelen. Ook de drive van de organisatie om continu te willen verbeteren (de basisfilosofie is: “There are always better ways”) is niet alleen een gezegde, maar komt ook in de praktijk tot uiting.   Ook middels samenwerking met een variëteit van externe partijen als universiteiten, instituten, wielrenners en mecaniciens (klanten) en klantenstuurgroepen via crowd-sourcing wordt interne en externe kennis beter aangewend om zo bijvoorbeeld producten nog verder door te ontwikkelen.

Race Productions begrijpt dat je als bedrijf in hun sector maar een goede marktpositie kan verwerven door aandachtig te luisteren naar de wensen van klanten en door snel en doeltreffend aan die wensen te beantwoorden. U wil een fiets uit hun gamma kiezen? Binnen de 24 uur leverbaar, waar ook in Europa. U wil liever een customized design met kleuren ontwerpen waar alleen u mee rondfietst? Binnen de 6 weken krijgt u een hoogst persoonlijke fiets geleverd, waar ook in Europa.

Wat Race Productions doet is alleen mogelijk door de werknemers snel en doeltreffend te laten inspelen op de vragen van de markt. Het bedrijf zorgt er dan ook voor dat ze een arbeidsorganisatie hebben waarbinnen de verschillende functies letterlijk dicht bij elkaar zitten en nauw met elkaar kunnen samenwerken. De persoon die bijvoorbeeld het ontwerp van de kleurpatronen maakt staat online in verbinding met de klant, maar werkt in dezelfde ruimte met de persoon die manueel de sjablonen uitsnijdt, en beiden zien op luttele meters hun collega’s de kleuren aanbrengen op de frames. Over de functies heen wordt intensief face-to-face samengewerkt in sfeer van wederzijds respect, sleutelkenmerken van Human Centered Production.

Door mensen in een stimulerende arbeidsorganisatie te laten samenwerken onderscheidt Race Productions zich van haar concurrenten. Het is namelijk gangbaarder in de sector om alle handenarbeid die te pas komt aan de productie van racefietsen te delokaliseren naar lage loonlanden. Niet zo bij Race Productions waar de relatie tussen de mensen wiens handen de fietsen maken duidelijk op waarde wordt geschat. Wie binnenloopt in het atelier zal daar een team van monteurs aantreffen die een ganse racefiets afmonteren. Het heeft niet de look en feel van een industriële setting met robots en een lopende band. In de montageruimte bij Race Productions primeert vakmanschap en samenwerking. Zo slaagt het bedrijf erin om vanuit een human centered visie industriële arbeid te laten renderen in een zeer competitieve wereldmarkt.

(bron foto: http://www.ridley-bikes.com/)

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen. Aan dit project werken de volgende partners mee: Flanders’ Synergy, Universiteit Antwerpen, Agoria en Sirris

 

 

.

 

Deel dit artikel