Succesvol groot project voor SPICA dankzij genetwerkte fabriek

Succesvol groot project voor SPICA dankzij genetwerkte fabriek

Ondanks hevige concurrentie van grote internationale spelers slaagde SPICA er in 2010 in om samen met drie partners het Slimme-meterproject van distributienetwerkbeheerder Eandis binnen te halen. Het project zit momenteel in de testfase, waarbij 30.000 slimme meters in Vlaanderen werden geïnstalleerd.

Sinds de komst van alternatieve energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, is ons energielandschap enorm complex geworden. Het doel van de slimme meter is om de energievraag en -aanbod beter op elkaar af te stemmen. De distributienetwerkbeheerder maakt zijn eindevaluatie van de testfase in 2014.

SPICA – een spin-off van een voormalige productiedivisie bij een Kortrijks elektronicabedrijf – staat ondertussen al vijf jaar op eigen benen benen onder leiding van West-Vlaams ondernemer Patrick Luyssen. SPICA ontwikkelt, produceert en assembleert klantspecifieke bekabeling, inductieve componenten en specifieke elektronische assemblages voor hoofdzakelijk machinebouwers en energiebedrijven. Recent verhuisde de onderneming naar bedrijventerrein Evolis, nabij Kortrijk.

Schaarste als bron van creativiteit

Luyssen blikt fier terug op het Slimme-meterproject. De basis van samenwerking tussen de vier bedrijven bestond volgens Luyssen uit hun aanvullende competenties, wederzijds respect, vertrouwen, en "begrip dat ieder zijn boterham wil verdienen". Terwijl de partners verantwoordelijk waren voor het spuitgieten van de kast en ontwikkelen van de elektronica, zorgde SPICA voor het inductieve gedeelte en de assemblage. “Ik had ooit een patron die zei dat schaarste de bron van creativiteit is”, benadrukt Luyssen, “het spuitgieten is totaal onze business niet”. Een open samenwerking tussen de bedrijven en bedrijfsleiders was tevens cruciaal voor het slagen van het project. De nabijheid van de verschillende partners speelde daarin een belangrijke rol, waardoor onderling goed kon worden afgestemd, snel gehandeld, en de logistieke kost flink gedrukt werd.

Geen angst

Kan men sinds de afloop van het Slimme-meterproject bij SPICA nog spreken van een genetwerkte fabriek? “Heel het zakenleven is een genetwerkte fabriek”, verklaart Luyssen, “Je hebt durf nodig, wij hebben geen angst om dit soort projecten aan te pakken. We beschouwen dit zelfs als een uitdaging, waarbij de kracht en de kwaliteiten van de genetwerkte fabriek mooi in de verf kunnen gezet worden”.

Geschreven door Wim Coreynen, onderzoeker aan de faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen van Universiteit Antwerpen en Antwerp Management School.  

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen. Aan dit project werken de volgende partners mee: Flanders’ Synergy, Universiteit Antwerpen, Agoria en Sirris.

 

 

Deel dit artikel