Vijf drukkers samen sterk onder één dak

Vijf drukkers samen sterk onder één dak

In Oostakker bij Gent zijn vijf bedrijven uit de drukkerijsector een samenwerking aangegaan onder de naam Graphius. Niet alleen werken ze samen, ze zijn ook op één geïndustrialiseerde productiesite gevestigd. De leden zien hier alleen maar voordelen in, waaronder lagere werkingskosten en een betere concurrentiepositie.

De digitalisering in combinatie met de steeds scherpere concurrentie deden het management van de vijf bedrijven beseffen dat een verdere toename in volume praktisch niet meer haalbaar is en alleen nog binnen een samenwerking kon. Het idee om verschillende drukkerijen onder één dak te samen te brengen groeide zo bij de verschillende leden.

Gedeelde kosten

De nieuwe site omvat het volledige drukproces, van drukken tot drukwerk inbinden en postklaar maken. Door dit samenkomen kon een kostenbesparing gerealiseerd worden van 15 à 20 procent, ondermeer door de huur, maar ook door machines te delen, die anders dubbel moesten aangekocht worden. De gedeelde machines draaien nu continu en worden dus maximaal ingezet in het productieproces.

Koploper in innovatie

Het is bovendien een manier om de concurrentie voor te zijn: twee bedrijven binnen de groep zijn gespecialiseerd in ecologisch drukken en kunnen de productie zo verder optimaliseren waardoor ecologisch drukwerk niet langer duurder hoeft te zijn. Men gaat ook voluit voor digitalisering, wat niet evident is in de drukkerswereld. Men is zelfs begonnen met tabletpublicaties, om aan te voelen wat de evolutie binnen dit medium met zich mee kan brengen.

Bij de vijf ondernemingen samen werken zo'n 200 werknemers. Er zijn meer dan 60 druktorens aan het werk en er is een geïntegreerde boekbinderij aanwezig. Door de samenwerking is Graphius eensklaps één van de grootste drukkerijen in de Benelux.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen en dankzij het project "Via 7 sleuteltransformaties naar waardeketens voor de maakindustrie van de toekomst" in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen. Aan dit project werken de volgende partners mee: Flanders’ Synergy, Universiteit Antwerpen, Agoria en Sirris.

 

 

Deel dit artikel