De ‘5S’-methode, een boost voor de productiviteit

De ‘5S’-methode, een boost voor de productiviteit

Een nieuwe productiemethode volledig laten uitwerken en bijschaven door de monteurs zelf. Die innovatieve aanpak legde het Nederlandse metaalbedrijf Goma geen windeieren. Dankzij een betere ordening en opslag van het materiaal is nu veel minder zoekwerk en handling nodig om het plaatwerk te monteren. Met minder verspilling, lagere productiekosten en een hogere productiviteit als resultaat.

Goma levert vanuit het Gelderse Hengelo internationaal half- of volledig afgewerkte plaatwerkproducten. Met volautomatische machines, las- en puntlasrobots, een eigen poedercoatinginstallatie, co-engineering en moderne montagemogelijkheden trekt het bedrijf al langer de kaart van de innovatie. Zo slaagt het erin hoogwaardige behuizingen en omkastingen voor verschillende markten in binnen- en buitenland te leveren.

Via 5S naar een meer praktische inrichting

Om zijn productieproces verder te versterken, besliste Goma om TNO’s ‘5S’-methode toe te passen. Samen met het personeel werden alle afdelingen door de 5S-bril bekeken. Daarbij werd er gezocht naar manieren om de werkplekken beter te scheiden, te sorteren, schoon te maken, te standaardiseren en te structureren.

Actief betrekken personeel

Nadat alle medewerkers uitgebreid waren ingelicht over de aanpak en iedereen overtuigd was van het nut, ging het project van start. De montageafdeling probeerde de 5S-aanpak als eerste uit. De minst relevante materialen en hulpmiddelen werden er geïdentificeerd en uit het productieproces geweerd.

Een klein team leidde het vernieuwingsproces, en zette acties op om materiaal per werkpost beter te ordenen en hulpmiddelen en gereedschap te registreren. Medewerkers deden zelf suggesties voor betere aan- en afvoerroutes en opslag van materiaal.   

De vaart erin

Bij elke afdeling kwam een bord te hangen met een overzicht van de oorspronkelijke situatie en alle verbeteringen. Enkele ‘voormannen’ hielden daarop ook een actielijst bij, die ze permanent aanscherpten. Die kritische evaluatie van afdelingen en werkplekken hield de vaart in het innovatieproces.

Goma slaagt erin zijn producten aanzienlijk efficiënter te produceren. Er worden merkbaar minder materialen ingezet. De opslag van hulpmiddelen en gereedschap is beter geordend, waardoor het personeel sneller werkt en er minder handling nodig is. 

Bovenstaand succesverhaal komt uit de TNO-uitgave ‘Snel en wendbaar in de maakindustrie

 

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

 

                    

 

Deel dit artikel