E.D.&A. brengt kennis en productie samen in eigen productiesite

E.D.&A. brengt kennis en productie samen in eigen productiesite

Sinds 4 februari telt België zeven fabrieken van de toekomst meer: Biobakkerij De Trog, E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity en Van Hoecke NV werden voor hun inspanningen beloond met dit label. Deze bedrijven investeerden de voorbije jaren zodanig in state-of-the-art productietechnologie, digitalisering, sociale innovatie en ecologie dat ze vandaag tot de top behoren. We zetten deze opmerkelijke ondernemingen een voor een in de kijker.

Maar liefst zeven bedrijven hebben na een assessmentproces de status van ‘Fabriek van de Toekomst‘ bereikt. Het eerste dat we aan u voorstellen, is E.D.&A. (Electronics, Development & Assembly). Deze kmo ontwikkelt en produceert custom-made elektronische besturingen voor machines en apparaten voor industriële en consumententoepassingen. Het zag zijn omzet op 12 jaar tijd meer dan vervijfvoudigen.

'Insourcing' en samenwerking

Sinds een drietal jaar heeft de onderneming zijn eigen productie ('insourcing') in Kalmthout, Voorheen werd de productie uitbesteed aan partners in België en Oost-Europa, maar door sterk in te zetten op een eigen doorgedreven geautomatiseerde productie  kon het bedrijf kwaliteit, flexibiliteit, kosten en interne doorlooptijden aanzienlijk verbeterden.

Naast investeringen in productiemiddelen, zoals een X-ray-systeem voor inspectie, de automatisering van een testlijn een doorgedreven digitalisering en invoering van een inline 3D-automated-optical-inspection-machine, zet het bedrijf sterk in op samenwerking. De R&D-ingenieurs zitten en denken samen met productie- en testmedewerkers. Dit nauwe samenspel geeft E.D.&A een groot concurrentieel voordeel tegenover lageloonlanden voor op de lageloonlanden: kwalitatief hoogstaande producten kunnen vlot gemaakt en getest worden.

Ook over de afdelingen heen wordt samengewerkt, zodat steeds nieuwe, innovatieve ideeën naar boven komen. Op die manier is het mogelijk aan efficiëntie te winnen en het aantal 'first-time-right' producten verder te verhogen. Zo werd design for manufacturing relatief beperkt toegepast toen men nog geen eigen productie had. Sinds de productie in eigen huis werd gehaald, veranderde ook het proces volledig, verbeterde aanzienlijk en werd op korte termijn zelfs een 'core competence'. In uitvoeringsfase worden de principes van lean product development toegepast.

Gezien E.D.&A. alle kennis in eigen huis heeft, kan het de meest geschikte oplossingen uitwerken die produceerbaarheid, testbaarheid en automatiseringsgraad ten goede komen. Zo is het ook mogelijk continu aan innovatieve doorbraakprojecten te werken om in België te kunnen blijven produceren.

Samenwerking gebeurt ook over de bedrijfsgrenzen heen, via samenwerkingsverbanden met binnen- en buitenlandse ondernemingen. Het bedrijf bouwt zo aan zijn faam als 'externe elektronica-afdeling voor de klant'.

Eco-keuzes

Ten slotte kiest de onderneming voor de kaart van het milieu met verschillende investeringen in machinepark en infrastructuur, gaande van een selectieve soldeermachine en warmtepomp (waarbij de warmte van de server gebruikt wordt voor de warmwatervoorziening) tot een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, energiezuinige verlichting in combinatie met zoveel mogelijk daglicht.

E.D.&A. als inspiratiebron

Als Factory of the Future wil E.D.&A. gastheer zijn voor andere bedrijven en nodigt hen uit om ter plaatse te komen kijken hoe de elektronische besturingen in een professionele en duurzame omgeving worden ontwikkeld, getest en geproduceerd. Kom langs en ervaar het zelf! Schrijf u in voor één van de georganiseerde bedrijfsbezoeken .

In het kader van Made Different begeleiden Sirris en Agoria momenteel nog meer dan 200 andere bedrijven in hun transformatie naar Fabriek van de Toekomst. Deze bedrijven hebben momenteel één of meerdere transformaties lopen. Deze bedrijven zijn actief  in een brede waaier van sectoren: technologische industrie, voeding, textiel, papier, farmaceutica, transport, chemie, leder, meubel, medisch, bouw, … Het gaat zowel om kmo’s (66 procent) als grote ondernemingen (34 procent), verspreid over alle Vlaamse provincies. Sirris en Agoria schatten dat er tegen 2018 ongeveer 50 bedrijven het label ‘Factory of the future’ zullen verwerven. Tijdens deze termijn willen ze bovendien 500 bedrijven bereiken en begeleiden bij het realiseren van een of meerdere transformaties (terwijl de 50 Factories of the Future in alle zeven transformaties excelleren).

Deel dit artikel