Flexibel automatiseren: wordt uw bedrijf ook een 'slimme fabriek' !?

Flexibel automatiseren: wordt uw bedrijf ook een 'slimme fabriek' !?

"Een automatisch be- en ontladingssysteem moet compact zijn, snel instelbaar én flexibel zodat je er veel richtingen mee uit kan". 

Tweehonderd robotinstallaties in vier jaar tijd. Het is een schitterende verwezenlijking voor een technisch bedrijf uit de CNC-automatisatie en de verspaningsbranche, zoals RoboJob in Heist-op-den-Berg.

Toch legt het groeiverhaal van het bedrijf de uitdagingen van de toeleveringssector pijnlijk bloot, zoals de druk op de marges, de concurrentie uit de lageloonlanden en het tekort aan technisch personeel. "RoboJob kende haar ontstaan inderdaad vanuit een gekende problematiek: in België, maar ook in veel andere West-Europese landen, is de loonkost de afgelopen 20 jaar flink de pan uit gerezen", stellen de oprichters Helmut De Roovere en Luc De Ceuster. "Dat heeft aardig gevreten aan de marges van de verspanende bedrijven".

Het was vooral de terugval in de seriegrootte van bestellingen in de verspaning bij het zusterbedrijf Aluro CNC die aan de basis lag van de oprichting RoboJob als integrator.

De Roovere daarover: "Bovendien willen klanten meteen ook snellere levertijden en dit aan geplafonneerde prijzen. En dat zal ook niet meer veranderen. Voorraden kosten nu eenmaal geld, en dus wil men alles just-in-time geleverd krijgen, in kleinere aantallen. En daarbij kijkt men natuurlijk ook naar de mogelijkheden om in lageloonlanden te produceren”.

Bij Aluro CNC dacht De Roovere aanvankelijk de crisis via automatisering te kunnen pareren: het beladen en ontladen van de CNC-machines voor kleine en middelgrote series. "CNC-operatoren besteden enorm veel tijd aan repetitief, fysiek werk, en veel te weinig aan het creatieve werk zoals programmeren en instellen van CNC-machines, het boeiende deel van de job".

“In België is CNC-operator een knelpuntberoep: het zijn technisch hoog opgeleide mensen, die jaren ervaring nodig hebben om alle kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. En het beroep wordt vooral bij jonge mensen niet als aantrekkelijk beschouwd. Daar willen we wat aan doen". Maar zijn zoektocht naar een snel omstelbare automatisatie bleek een kale reis. "Daarom staken Helmut (De Roovere, redactie) en ikzelf in 2007 de koppen bij elkaar", aldus mede-oprichter De Ceuster. "Ons project heeft intussen zelfs een nieuw marktsegment gecreëerd en leidde tot de oprichting RoboJob als een dochterbedrijf van Aluro CNC, gespecialiseerd in het automatisch beladen en ontladen van draaibanken en freesmachines."

Na een gestage groei in 2011 en 2012 lijkt de trein ondertussen op volle snelheid te komen, aldus de twee oprichters. Het acht jaar oude bedrijf is volop bezig met de ontplooiing van zijn internationale verkoopsnetwerk met momenteel partners in de Benelux, Finland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Duitsland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland.

De Roovere: "Naar onze mening moet de robot een hulp zijn voor de mensen die hun werk op een efficiënte, maar aangename manier moeten kunnen uitvoeren. Dan is elk detail belangrijk: de automatisering moet compact zijn, intuïtief zeer snel instelbaar, en flexibel zodat je met één automatisatie veel richtingen uit kan".

"Maar ook de opstelling van de machines is van belang, zodat alles zichtbaar blijft, en het gaat niet enkel om een flexibel instelbare aanvoertafel, maar om je volledige machinepark. En om een sobere, maar industriële kwaliteit opdat het systeem nadien weinig tot geen onderhoud vereist".

"Niet voor niets komen we zelf uit de verspaning. Niet als machinefabrikant, niet als een ander soort leverancier, maar écht uit de verspaning..."

Deel dit artikel