Leveranciers demonstreren duurzaam herstellen en reinigen in de Antwerpse haven

Leveranciers demonstreren duurzaam herstellen en reinigen in de Antwerpse haven

Met tien waren ze, de technologieleveranciers die op 5 november in het Havenhuis te Antwerpen hun duurzame herstel- en reinigingstechnologie kwamen voorstellen. Dat deden ze op vraag van de projectpartners van het i-SuPORT-project: Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, VITO en Sirris.

Qua reinigen kwamen de presentaties van Phibo Industries voor soda- en slurryblasting, droogstraaltechnieken  en het innovatieve sublimation-procedé aan bod. Straalwerken Linssen toonde de voordelen van droogijsstralen, en Kemet Europe overtuigde omtrent ultrasoon reinigen. Het laserreinigen werd voorgesteld   door P-Laser / Mitraco. Enkele van de deelnemende bedrijven aan het i-SuPORT-project onderwierpen trouwens al enkele stukken aan deze op laser gebaseerde technologie.  Voor wat betreft de hersteltechnologieën passeerden de volgende technologieën de revue: AMW Industry voor HVOF (high velocity oxygen-fuel spraying), Plasmajet voor plasmaspuiten, Advanced Coating voor cold spray, VITO’s LaserCentrum Vlaanderen (LCV) voor lasercladden en Castolin voor plasma transferred arc.

Tot hun publiek hoorden de bedrijven uit het Antwerpse havengebied die op één namiddag tijd een idee wilden vormen van wat voordelen en toepassingsgebieden van de gedemonstreerde technologieën zijn.

Na afloop van de technologiepresentaties, debatteerden de aanwezigen over organisatievormen die de implementatie van de innovatieve technologieën mogelijk moeten helpen maken, om zo de competitiviteit van de sector te verhogen.

i-SuPORT

Het project i-SuPORT wil nieuwe zuurstof geven aan de Vlaamse maintenance & servicing-sector. Denk hierbij onder andere aan scheepsherstelbedrijven, voor wie  zware internationale concurrentie een belangrijke uitdaging vormt. Omwille van haar doelstelling – de havengebonden onderhoudsindustrie laten kennismaken met duurzame alternatieve technologieën voor reinigen en herstellen - geniet het project de steun van de Vlaamse overheid via het Nieuw Industrieel Beleid programma in het kader Vlaanderen in Actie.

De deelnemers aan het project zijn naast de organiserende partners Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, VITO en Sirris de volgende bedrijven: ABC Diesel, Balliu, Bartholomeeussen, Carron Marine, Cofely Fabricom Belgian Operations, Idp Shipyard, Mitraco, Werkhuizen Frans Stevens, MAN Diesel&Turbo Benelux, BASF Antwerpen, REM-B Hydraulics en AMW Industrie. 

De presentaties van de sessie van 5 november 2014 vindt u hier.

Deel dit artikel