Noorse award voor milieuvriendelijke kachel van Dovre

Noorse award voor milieuvriendelijke kachel van Dovre

Kachelfabrikant Dovre uit Weelde heeft in Noorwegen met zijn ZEN-haard een Bioenergy Innovation Award gewonnen. Deze prijs beloont innovaties die inzetten op bio-energie en tegelijk commercieel zijn. Met een gepatenteerd verbrandingssysteem vermindert de haard fors de CO-uitstoot.

“Door het hoge rendement en de lage uitstoot van de ZEN ga je beduidend minder hout gebruiken, en zelfs tot 50 keer minder fijnstof produceren. En toch heb je het even warm als met een open haard van jaren ‘90”, aldus Marcel Roovers, CCO van Dovre. “Opvallend is hoe de Vlaamse regering succesvol de CO-uitstoot heeft doen dalen in de auto-industrie”, gaat Roovers verder. “Maar hoewel men vertelt dat 43 procent van het fijnstof van kachels en haarden komt, worden er weinig of geen inspanningen gedaan om deze milieubelasting te verlagen. De kachelindustrie daarentegen komt met mooie, milieuvriendelijke alternatieven voor de dag die de oude en vervuilende haarden kunnen vervangen. Onze ZEN is hier een toonvoorbeeld van.”

Een stapje voor

De innovatieve technologie van de ZEN van Dovre ging de Noorse jury van het Bioenergy Innovation Centre niet onopgemerkt voorbij. “Bij Dovre streven we ernaar om altijd een stapje voor te zijn op de officiële eisen inzake milieuvoorschriften en daar zijn we bij deze weer in geslaagd”, vertelt Product & Innovation Manager Yvan Van Gucht.

Optimale produceerbaarheid

“Tijdens de ontwikkeling van onze milieuvriendelijke ZEN haard is er niet alleen rekening gehouden met het ecologische aspect van het toestel, tegelijk stond ook een eenvoudigere maakbaarheid en monteerbaarheid van dit toestel op de prioriteitenlijst. Zo is er rekening gehouden met een optimale grootte voor onze vormmachine. Dit bepaalt onmiddellijk de kostprijs per onderdeel. Ook naar een eenvoudigere en snellere monteerbaarheid is gekeken. Zo bestaat de ZEN uit symmetrische delen zodat vanuit dezelfde onderdelen zowel toestellen met frontglas, als ééntje met een doorkijk kunnen gemaakt worden. Verder wordt er optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van ons gietwerk. Gietwerk laat immers toe om heel veel functionaliteiten in een onderdeel te steken, waardoor extra onderdelen komen te vervallen” besluit Yvan.

 

Deel dit artikel