Optische lenzen kopiëren kan nu een heel stuk goedkoper

Optische lenzen kopiëren kan nu een heel stuk goedkoper

Optische lenzen kunnen nu met elektroforming goedkoper gecopieerd worden. Elektroforming is een materiaal opbouwende technologie waarbij een dikke metaallaag wordt afgezet op een substraat. Dit substraat wordt naderhand verwijderd waardoor de metaallaag een op zichzelf staand product vormt. Tijdens de conferentie "3rd Aachen Precision Days" ging dhr Stein, NiCoForm Inc., dieper in op het proces en de mogelijke toepassingen.

Elektroforming staat al meer dan honderd jaar bekend als een niche technologie ingezet voor het vervaardigen van juwelen, rubbermatrijzen, drukplaten (voor bankbiljetten), etc.

Traditioneel was het enkel mogelijk om koper, goud, zilver en nikkel in te zetten om producten op te bouwen. Deze materialen hebben een lagere sterkte dan staal waardoor de toepassingen van elektroforming beperkt bleven. NiColoy is een nieuwe nikkel-cobalt legering met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met deze van roestvast staal. Deze ontwikkeling van NiCoForm maakt dat de technologie nu ook inzetbaar is voor een bredere waaier van toepassingen

Bij elektroforming wordt het substraat negatief geladen waardoor nikkel en kobalt ionen worden aangetrokken en zich afzetten waardoor de metaallaag wordt opgebouwd. Deze metaallaag is dan ook een kopie van het substraat. Laagdiktes van 1 micrometer zijn mogelijk. Nauwkeurigheid van 10 micrometer vlakheid over 200 mm, 1micrometer op dimensie. Zoals bij iedere kopie is er een kleine degradatie ten opzichte van het origineel. Bij optische lenzen en spiegels bedraagt deze degradatie 2 tot 3 golflengten.

Sleutel tot het verkrijgen van deze hoge nauwkeurigheden ligt in de procescontrole: een homogene verdeling van nikkel en cobalt elementen dient verkregen te worden.

Elektroforming vindt steeds meer toepssingen in de optische wereld. Lenzen en spiegels worden eenmalig aangemaakt via materiaalafnemende bewerkingen zoals diamantdraaien, polijsten, etc. Eens deze master aangemaakt is, worden kopieen aangemaakt via elektroforming hetgeen veel economischer (lees goedkoper) is dan alle componenten te draaien, polijsten, etc.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Doorbraaktechnologie voor een Vlaamse maakindustrie met toekomst” in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

Logo Nieuw Industrieel Beleid  Logo AO

Deel dit artikel