Snelle controle van kinematica van vijfassige freesmachine met 3D-meetprobe

Snelle controle van kinematica van vijfassige freesmachine met 3D-meetprobe

3D-meetprobes kunnen worden gebruikt voor een relatief snelle controle (30 min.) van de kinematica van een vijfassige freesmachine. Het principe is gebaseerd op het tastend opmeten van een nauwkeurige meetkogel met een geïntegreerde meetprobe volgens maximum zeven voorgeprogrammeerde, standaard meetcycli.

De te  controleren rotatie-as zal naar een aantal voorgeprogrammeerde hoeken verdraaien (bijv. om de 15°) en de meetprobe zal de positie van de meetkogel bij elke rotatiehoek opmeten. Het geheel aan metingen geeft vervolgens een indicatie over de nauwkeurigheid van de kinematica van de rotatie-as in kwestie.

Vijfassige freesmachine Fehlmann Picomax P825 Versa

De meetresultaten worden grafisch voorgesteld en laten toe om de machinenauwkeurigheid doorheen de tijd op te volgen. Zo is het mogelijk in één oogopslag de toestand van de machinekinematica en de 3D-meetprobe te kennen, en zo een indicatie te hebben of verdere acties nodig zijn. Hoe dichter bij de nominale cirkel, hoe nauwkeuriger het resultaat, en hoe beter de toestand van de bewerkingsmachine.

Grafische voorstelling resultaten

Een belangrijk voordeel van dit systeem is ook de mogelijkheid om te controleren of de machine na uitvoering van een onderhoudsbeurt of na een spindelcrash nog steeds voldoende nauwkeurig is. Gebruikers kunnen zowel voor als na het onderhoud een controle uitvoeren en vergelijken wat de impact van de onderhoudsbeurt op de machinenauwkeurigheid was.

In het kader van het onderzoeksproject rond precisiebewerken beschikt Sirris over de betreffende hard- en software. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met Krist Mielnik voor meer info of voor een vrijblijvende demonstratie.

Beelden: Sirris

Deel dit artikel