Thomas Regout boekt winst in flexibiliteit

Thomas Regout boekt winst in flexibiliteit

Een hogere productiviteit, meer flexibiliteit en innovatie zijn drie belangrijke streefdoelen voor maakbedrijven. Om de concurrentie hierin voor te blijven, besliste de Nederlandse onderneming Thomas Regout om mee te stappen in een TNO-innovatieproject. 

Thomas Regout is wereldspeler op de markt van de geleidingssystemen. Zo produceert het Maastrichtse bedrijf geleiders voor schuifladen in kantoormeubelen en ontwikkelt het ‘sledes’ die vanuit bankkluizen automatisch geld naar bankautomaten voeren. Samen met de kennisorganisatie TNO en een vijftal andere bedrijven onderzocht de fabrikant mogelijkheden om zijn productieproces optimaal in te richten en medewerkers zo in te zetten dat de wisselende marktvraag makkelijk kan worden opgevangen.

Zelfsturende teams

Al twee jaar werkt Thomas Regout intussen met zelfsturende teams. Een twintigtal medewerkers zijn verantwoordelijk ‘van band tot klant’. Samen staan ze in voor het eindproduct. Het idee? Een betere kwaliteit en doorlooptijd zijn niet alleen in het belang van de klant, maar ook van het bedrijf.

Omschakeling naar lean

Om een hogere productiviteit en een lager foutenpercentage te bereiken, moeten medewerkers wel bereid zijn elkaars werk over te nemen, en op die plek in het productieproces aan te sluiten waar de nood het hoogst is. Dat autonoom werken vraagt enige flexibiliteit, ook in de werktijden.

Wijzigingen in bedrijfsprocessen stuiten algauw op weerstand, en dat was bij Thomas Regout niet anders. Director operations Ruud Keulen hierover: “Er moest heel wat weerstand overwonnen worden, maar nu wil niemand nog terug.” Dat de nieuwe manier van werken uiteindelijk een succes werd, is het resultaat van infosessies en ondersteuning op de werkvloer. Die hielpen de werknemers om te wennen aan de veranderingen. De leanaanpak werd geoefend in de productieketen zelf. Speciale aandacht ging uit naar de leidinggevenden, die een meer coachende rol kregen.

 

Bovenstaand succesverhaal komt uit de TNO-uitgave ‘Snel en wendbaar in de maakindustrie’.

Dit artikel kwam tot stand dankzij het project "Vlaggenschepen voor fabrieken van de toekomst”in het kader van Vlaanderen in Actie en met steun van het Agentschap Ondernemen.

 

Deel dit artikel