Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst zijn bekend

Vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst zijn bekend

Met Borit, Reynaers Aluminium, Dekeyzer-Ossaer en Lantmännen Unibake heeft Vlaanderen er vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst bij. In vier jaar tijd hebben in totaal 20 maakbedrijven het prestigieuze label behaald.

Tijdens de vierde editie van de Factories of the Future Awards in Antwerpen ontvingen Borit uit Geel, Reynaers Aluminium uit Duffel, Dekeyzer-Ossaer uit Koekelare en Lantmännen Unibake uit Londerzeel de titel van Factory of the Future. "Die productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen, dat de prijzen uitreikt in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Centexbel en Flanders’ FOOD.

Om uit te groeien tot een Fabriek van de Toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. "Met het actieprogramma Made Different bereiden we nu al sinds 2012 de maakindustrie voor op de industrie 4.0", zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris. Om succesvol te blijven - ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties - moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden en transformeren naar fabrieken van de toekomst.”

Afgestemd op de toekomst

Een fabriek van de toekomst investeert in digitalisering, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Ze kunnen doordacht omgaan met energie en materialen, maar ook een mensgerichte aanpak hanteren. Herman Derache: "Onze vier nieuwe Fabrieken van de Toekomst investeerden de voorbije 5 jaar meer dan 140 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Bovendien steeg hun tewerkstelling met 25 procent, het bewijs dat robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid hoeven te gaan, wel integendeel."

Meer dan 300 Vlaamse maakbedrijven zijn ondertussen begonnen aan de transformatie met begeleiding van de partners van het Made Different-programma.

Continental, Provan en Newtec, de bedrijven die de eerste Factory of the Future Awards haalden in 2015, hebben ten slotte met succes een vervolg-assessment doorstaan. Daardoor mogen ze zich ook de komende drie jaar Factory of the Future noemen.

Bekijk hier het verslag van het event dat uitgezonden werd op KanaalZ.

Deel dit artikel