Vlaamse oplossingen voor een beter comfort in shelters

Vlaamse oplossingen voor een beter comfort in shelters

Natuurrampen of humanitaire rampen vinden meestal plaats in gebieden met extreme weersomstandigheden (hitte, extreme koude, overvloedige regen…). In het kader van het Europese onderzoeksproject S(P)EEDKITS, hebben Centexbel en Sioen Industries, samen met hun Europese partners uit de industrie, de onderzoekswereld en humanitaire hulporganisaties, verschillende textieloplossingen uitgewerkt om de levenskwaliteit in vluchtelingenkampen te verbeteren. Hieronder bespreken we enkele realisaties waaraan het Vlaamse bedrijf Sioen Industries deelnam. 

1.    Textielmuur
Sioen ontwikkelde in samenwerking met partner Politecnico di Milano een textielmuur voor semi-permanente shelters als alternatief voor de bestaande noodtenten uit polykatoen, waarvan de levensduur beperkt is tot 12 à 18 maanden, terwijl een vluchteling gemiddeld voor een periode van 11,8 jaar in een kamp verblijft, volgens de cijfers van UNHRC. Eén van de bijkomende voorwaarden is dat de constructie licht is (transport) en vlot te installeren is.
 
Sioen en POLIMI ontwikkelden een textielmuur die werd opgesteld en getest in een vluchtelingenkamp in Burkina Faso is een structureel element dat is samengesteld uit gecoat textiel (lange levensduur) en op rol geleverd wordt (“wall by the mile”). Ter plekke wordt de benodigde lengte afgesneden die nodig is en wordt de muur opgevuld met lokaal aanwezig materiaal (zand, aarde, keien, enkele stokken of palen) om hem te stabiliseren.

2.    Stevige gecoate en plooibare jerrycan
Het transporteren en opslaan van drinkbaar water is essentieel in een vluchtelingenkamp. Om de bestaande plooibare jerrycans te verbeteren hebben Sioen en PRACTICA een nieuwe container ontworpen met een veel langere levensduur. Op basis van het ontwerp heeft Sioen Industries een eerste versie op punt gesteld die eveneens in Burkina Faso werd uitgetest. Het concept kreeg wegens zijn vorm de naam “tetrahedron” mee.
 
Voordelen: licht en opplooibaar voor transport, goedkoop en lange levensduur

3.    Geïsoleerde sheltermaterialen voor zeer koude omstandigheden
Omdat heel veel noodsituaties zich voordoen in koude klimaten vragen de humanitaire organisaties naar geïsoleerde shelters.
In antwoord hebben Centexbel, het IFRC-SRU (Rode Kruis Luxemburg) en Sioen een prototype ontworpen en geproduceerd van een geïsoleerde binnentent, die vervolgens tijdens de koude maand van januari 2015 in Siberië werd uitgetest.
 
De thermische prestatie overtrof de verwachtingen. Door de reflectie van de warmte van een kacheltje in de tent op de reflecterende gelamineerde nonwoven binnentent kon een temperatuurverschil met de buitentemperatuur van 40°C overbrugd en gehandhaafd werden; een aangename binnentemperatuur van 20°C dankzij een textiel ontwikkeld in Vlaanderen maakt het leven van een een vluchteling in het midden van de strengste winter al iets aangenamer.

 

Contactpersonen:

Guy BUYLE | Manager EU Research | +32 492 737 619 | +32 9 243 82 53 | gbu@centexbel.be

Ine Devilder | Researcher | +32 9 241 86 86 | ivi@centexbel.be  

 

Projectwebsite:

http://www.speedkits.eu/

Deel dit artikel