Eerste Belgische Fabrieken van de Toekomst zijn bekend!

Eerste Belgische Fabrieken van de Toekomst zijn bekend!

Op 3 februari was het dan zo ver: de eerste bedrijven die het label 'Factories of the Future' verdienen, zijn bekend. Maar liefst vier bedrijven kwamen in aanmerking voor de titel. And the winners are... 

 

Vier Belgische ondernemingen uit verschillende sectoren transformeerden zich recent op verschillende vlakken en mogen zich sinds vandaag met recht en reden Factories of the Future noemen: Newtec, Dentsply Implants, Continental Mechelen en Provan

Newtec is een specialist in het ontwerp, de ontwikkeling en productie van materiaal en technologie voor satellietcommunicatie. Software, hardware en functionaliteit van elk toestel worden aangepast aan de wensen van de klant. De productiesite in Erpe-Mere is er één op maat van deze high mix/low volume-markt. De belangrijkste transformaties binnen het traject van Made Different waren de uitrol van een digital factory, de introductie van end-to-end engineering en de omarming van een human centered productieproces. 

De belangrijkste resultaten die hiermee geboekt werden:

 • Een first pass yield van 95 procent.
 • De realisatie van een digital factory-concept in drie lagen, waardoor medewerkers, processen, leveranciers en klanten nauwer met elkaar in de waardeketen verbonden zijn.
 • Meer flexibiliteit en optimalisatie van de volledige operationele flow door cross-training van medewerkers in alle afdelingen 

Dentsply Implants behoort tot de wereldtop in de markt voor tandimplantaten. De productiesite in Hasselt maakt patiënt-specifieke hulpmiddelen voor het herstellen van een gebit met behulp van moderne productietechnieken zoals 3D-printen en CAD/CAM-frezen. In hun transformatie naar Factory of the Future slaagde Dentsply Implants er onder meer in om hun materiaalkosten met 40 procent te reduceren dankzij een investering in 3D-printingtechnologie. Voorts kan het voortaan bouwen op een sterk netwerk van verticale, horizontale en multidimensionale samenwerkingsverbanden. 

Andere opmerkelijke resultaten waren:

 • Een halvering van de algemene doorlooptijd
 • Een daling in de hoeveelheid afval van 10 naar 3 procent
 • Een stijging in first time right van 60 naar 90 procent 

Bij Continental Mechelen worden ABS-systeemcomponenten en volledig afgewerkte remsystemen voor personenwagens geproduceerd. De voorbije vier jaar werd er hard gewerkt aan de toekomst: de onderneming investeerde fors in de doorgedreven automatisering van zijn productieapparaat, slimme productiesystemen en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Met een actief ontwikkelbeleid voor werknemers zette het bedrijf dan weer in op de retentie van zijn menselijke kapitaal. 

 • Enkele van de opvallendste resultaten die Continental Mechelen kon bereiken:
 • Het absenteïsme daalde tot onder de 3 procent.
 • Continental Mechelen groeide uit tot het Factory of the Future Competence Center voor de hele groep. 

Provan, met vestigingen in Genk en Bilzen, verzorgt laswerken, laser- en plaatbewerking, profielbewerking en assemblage voor klanten uit verschillende industriële sectoren. Een doorgedreven aanpak op basis van quick response manufacturing staat centraal in alles wat het bedrijf doet. Met de invoering van een nieuw operationeel planningssysteem besteedde het veel aandacht aan het concept van de digital factory. Het systeem stimuleert bovendien de zelfstandigheid en verhoogt de betrokkenheid van werknemers. De creatie van een partnernetwerk voor toeleveranciers zorgde voor een betere samenhang doorheen de waardeketen. 

De drie belangrijkste resultaten:

 • De doorlooptijden van enkele van de belangrijkste producten werden aanzienlijk teruggedrongen.
 • De toegevoegde waarde van het productieproces bij Provan verdrievoudigde over de voorbije vijf jaar.
 • De ecologische impact van de productie werd aanzienlijk gereduceerd. 
Deel dit artikel