IAO : wat brengt het op? Business case bij Niko

IAO : wat brengt het op? Business case bij Niko

Vaak worden we gevraagd welke verbetering een IAO-implementatie (Innovatieve ArbeidsOrganisatie) in een organisatie opbrengt. Twee jaar na de implementatie van IAO-principes binnen het bedrijf Niko konden Seth Maenen, Laura Nurski en Goedele Heylen (Niko) op het Flanders Synergy Congres met mooie resultaten aantonen wat IAO écht opbrengt.

Sinds begin 2016 worden de IAO-principes met succes toegepast in de manuele montage afdeling van Niko. In diezelfde periode gingen alle belangrijke operationele KPI’s er significant op vooruit: de voorraadwaarde van eindproducten daalde met 13%, de leverbetrouwbaarheid haalde consequent het streefcijfer, de doorlooptijd daalde met 40% en de kwaliteit verbeterde met 20%.

Deze resultaten werden gerealiseerd niet door harder, maar wel door slimmer te werken, door mensen meer eer en voldoening te laten ervaren op hun werk. We zagen dan ook een stijging in de productiviteit van arbeid van 4%. Vandaag wordt er in deze afdeling simpelweg meer en beter beroep gedaan op de kwaliteiten van de mensen op de werkvloer. Een illustratie hiervan is dat het ziekteverzuim bijzonder positief evolueerde tijdens de periode waarin de teams geïmplementeerd werden. Eén van de motivaties van het management binnen Niko Operations bij het begin van het project was de mensen van de manuele montage hun fierheid teruggeven. Alle indicatoren die we tot hiertoe konden onderzoeken wijzen erop dat dit wel degelijk gelukt is. 

Lees hier de volledige business case van Niko.

Deel dit artikel