Eco Production

Voor de valorisatie van metaalspanen zijn reeds verschillende oplossingen bij een brede groep bedrijven gekend. Voor de verwerking van de emulsies, slijpstof (filterstof) en slijpslib steken er echter meer specifieke problemen de kop op die valorisatie en recyclage bemoeilijken. Op 8 mei organiseren Sirris en Agoria een workshop waarin we deze problematiek opnemen en u handvatten aanreiken om hiermee aan de slag te gaan.

Hoe nieuw zijn de nieuwe businessmodellen om tot een circulaire economie te komen eigenlijk? Ook een blik achteruit kan ons een en ander bijleren, met dank aan de 18de eeuwse ingenieur en uitvinder James Watt.

Wordline, Europese marktleider op het gebied van betaal- en transactiediensten, maar ook vooraanstaand fabrikant van betaalterminals, heeft maatregelen getroffen om zijn milieu-impact terug te dringen door een herziening van zijn processen en producten. De onderneming werkte samen met Sirris en Agoria om zowel haar kosten als haar impact op het milieu terug te dringen en implementeerde hiertoe een proces van permanente verbetering, in lijn met het ambitieuze beleid inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen van de Worldline Group (dat formeel is vastgelegd in het programma-Trust 2020).

De circulaire economie streeft ernaar materialen continu in gebruik te houden en wil dus af van het gangbare ‘ontgin, maak, gooi weg’-model. Hoe vertaalt zich dit in cijfers?

U wilt uw kosten verminderen, aan nieuwe eisen tegemoetkomen, uw ecologische voetafdruk verkleinen,... Welke ook uw motieven zijn, uw onderneming zal hoe dan ook naar een meer circulair businessmodel moeten evolueren. Maar wat betekent dat concreet? En hoe begint u eraan? Download onze whitepaper en ontdek de gouden kansen die de circulaire economie uw onderneming te bieden heeft.

Een ‘fabriek van de toekomst’ is circulair. Wat de drijfveren ook mogen zijn - materiaalkosten verminderen, anticiperen op wetgeving, inspelen op veranderende klanteneisen, de ecologische voetafdruk verkleinen - op termijn zullen bedrijven evolueren richting meer circulaire bedrijfsmodellen. Het lerend netwerk Circular Economy Connect kan u hierbij helpen.

Dankzij het proefproject Baby Bottle Reborn belanden de wegwerpzuigflesjes voor babyvoeding niet langer bij het restafval, maar worden ze gesorteerd en gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen. Ook Sirris werkte mee aan dit project, dat nu wegens succes uitgebreid wordt naar andere ziekenhuizen.

Circulaire economie: iedereen heeft het erover. Maar het is lang niet altijd helder wat er precies mee bedoeld wordt, laat staan wat het voor een individueel bedrijf kan betekenen. Agoria lanceert daarom, in samenwerking met Sirris, een reeks rond circulaire economie. 

Circulaire economie. Iedereen heeft het erover. Maar het is lang niet altijd helder wat er precies mee bedoeld wordt, laat staan wat het voor een individueel bedrijf kan betekenen. Agoria lanceert daarom, in samenwerking met Sirris, een reeks rond circulaire economie. 

De afval- en nevenstromen van uw maakbedrijf zelf beheren, kan u geld opleveren. Door de afvalberg te verkleinen, door resterende grondstoffen opnieuw te verkopen of door ze beter in te zetten. Op 26 oktober tonen Sirris en Agoria u hoe u dit optimaal aanpakt, tijdens ons seminarie.

Pagina's