5 nieuwe fabrieken van de toekomst, 100 extra jobs
5 nieuwe fabrieken van de toekomst, 100 extra jobs
Op 2 februari mochten Daikin, Valeo, Veranneman Technical Textiles, Nuscience en Rousselot de Factory of the Future Awards 2017 ontvangen, de prijs van Sirris en Agoria voor de bedrijven die er het beste in slagen om digitalisering en robotisering te verzoenen met werkbaar werk. Een verslag van op de eerste rij. (Met video!)
Enigszins overweldigd maar trots stonden ze op het podium, de toplui van de vijf nieuwe ‘fabrieken van de toekomst’ in ons land. Daikin, Valeo, Veranneman Technical Textiles, Nuscience en Rousselot mochten in de Wild Gallery in Brussel, in aanwezigheid van zo’n 450 industriëlen, hun Factory of the Future Award in ontvangst nemen. En dat betekent echt veel meer dan zomaar een trofee om in de directiekamer op de kast te zetten, zo verduidelijkte Herman Derache, algemeen directeur van Sirris en hoofd van Agoria’s expertisecentrum Innovatie: “De winnaars van de Factory of the Future Awards zijn de bedrijven die er het beste in slagen om automatisering te verzoenen met werkbaar werk. Ze doen dat uiteraard om concurrentieel te blijven in de internationale markt, maar ook om hun productieactiviteiten te kunnen verankeren in ons land en zuurstof te geven aan onze economie.”
Bekijk hier een sfeerverslag van de avond:
Industrie 4.0… moeilijk maar win-win!
“Zo’n Industrie 4.0-fabriek word je niet vanzelf,” aldus Derache: “Daarom is er het Made Different-programma, waarmee Agoria en Sirris onze industriële bedrijven een visie en methodologie aanreiken die hen helpt om aan de hand van 7 transformaties uit te groeien tot fabrieken van de toekomst. De Award-winnaars van vandaag zijn de enige van de 16 kandidaten dit jaar en de zowat 300 bedrijven in totaal waar een Made Different-traject loopt, die erin geslaagd zijn om op elke transformatie minstens 4 op 5 te scoren. Dit zijn dus bedrijven die weten waar ze naartoe willen en die bovendien in hun transformatietraject al zeer ver gevorderd zijn. Kortom, een voorbeeld voor alle andere!”
Paul Peeters, lead expert van Agoria’s expertisecentrum Innovatie en voorzitter van de Factory of the Future Awards-jury, lichtte de beoordelingsprocedure toe. De eventuele sceptici overtuigde hij met een greep uit de tastbare voordelen die de Made Different-aanpak de winnaars van dit jaar heeft opgeleverd: “30 tot bij één winnaar zelfs gemiddeld 60 procent minder tussenvoorraden en onderdelenstocks, een leverbetrouwbaarheid die naar 99 procent werd opgekrikt,…. We hebben echt spectaculaire economische doorbraken gezien. Maar wat misschien nog mooier is omdat het ook vanuit maatschappelijk oogpunt winst oplevert: de 5 winnaars samen, waaronder toch 3 kmo’s, hebben de voorbije 5 jaar samen ruim 110 miljoen euro geïnvesteerd in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering. Per saldo zijn er daardoor in deze bedrijven ruim 100 extra jobs bijgekomen. Het mooiste bewijs dat doorgedreven automatisering en robotisering niet ten koste hoeft te gaan van werk! Die trend is trouwens algemeen: alle 16 tot dusver door ons bekroonde Factories of the Future deden tijdens hun respectievelijke transformatietrajecten gezamenlijk voor zo’n 500 miljoen euro investeringen. Dit resulteerde voor hen onder meer in een gemiddelde personeelsaangroei van 11 procent, waar het gemiddelde van de hele technologische industrie op -5 procent lag.”
U leest hier alles over de winnaars van de Factory of the Future Awards 2017.
Enthousiasme en samenhorigheid
Paul Peeters werd in zijn verhaal bijgetreden door Guy De Winne van Newtec en Sven Van Raemdonck van Van Hoecke, twee eerdere winnaars van de Factory of the Future Awards. Tijdens een kort gesprek met moderator Marlène de Wouters benadrukten zij o.a. de motiverende impact van deze onderscheiding op het eigen personeel: “De award is voor ons zeker geen eindpunt geweest, wel een mijlpaal in een doorlopend verhaal,” aldus Guy De Winne: “Het was dan fijn om zo’n bekroning in de wacht te slepen, omdat onze mensen het hele traject van dichtbij meemaken: het vallen, het opstaan en het steeds weer toewerken naar het volgende niveau. Zo’n bekroning creëert dan een enorm enthousiasme en een sterke samenhorigheid. En het is een opsteker voor onze uitstraling binnen de groep, want wij zijn een internationaal bedrijf.” Ook Sven Van Raemdonck blikt tevreden terug: “We merken duidelijk dat onze medewerkers trotser zijn geworden op hun jobs en dat we door sollicitanten nu als een zeer aantrekkelijke werkgever worden gepercipieerd. Ook klanten weten dit zeker te waarderen.”
Onstuitbare trend
Nog meer inspirerende woorden bracht Dr. Gunter Beitinger, Vice-President & Plant Manager van de elektronicacomponentenfabriek van Siemens in Amberg (Beieren). Als keynote spreker van de avond vertelde hij over de nog steeds doorlopende transformatie van die fabriek, waar zo’n 1.260 mensen werken in 18 shifts (3 ploegen, 6 dagen/week). De fabriek produceert meer dan 15 miljoen producten per jaar voor 60.000 klanten, met een kwaliteitspercentage van 99,9989 procent.
Industrie 4.0 betekent voor hem het doortrekken van het Internet of Things, met objecten/machines die onderling communiceren en data genereren, naar de industriële wereld. Volgens Dr. Beitinger is dit een onstuitbare trend, gestimuleerd door nieuwe technologieën zoals cloud, big data analytics, horizontale en verticale software-integratie doorheen alle bedrijfsprocessen en over alle afdelingen heen, additive manufacturing en zelfs augmented reality.
Het transformatietraject in Amberg startte enkele jaren geleden en heeft inmiddels tot spectaculaire resultaten geleid. Eén van de vele genoemde voorbeelden: “We willen flexibel zijn in ons aanbod en 24-uurslevering garanderen. Onze kracht is massacustomisatie, wat impliceert dat we frequent moeten omschakelen tussen zo’n 5.000 verschillende werkplannen. Vroeger hadden we daar 15 mensen voor nodig, dankzij geautomatiseerde databehandeling gebeurt het inplannen van die omstellingen nu door één voltijds equivalent, en de productie zelf is voor 75 procent geautomatiseerd. Dat alles betekent echter niet dat de rol van de mens bij ons is uitgespeeld: we hebben nog altijd véél brains en ervaring nodig voor controle, probleemoplossing en creativiteit. Wel zijn we ertoe gekomen dat we onze mensen flexibelere werkroosters kunnen aanbieden die het voor hen makkelijker maken om werk en privéleven beter te combineren.”
Zoals de mensen van Newtec en Van Hoecke vertelde ook Dr. Beitinger dat de transformatie tot fabriek van de toekomst in de praktijk een weg is van vallen en opstaan. In zijn presentatie reikte hij evenwel een aantal cruciale inzichten aan om zo’n traject toch tot een goed einde te brengen. Zo pleitte hij voor een gefaseerde aanpak (“observe and measure, analyse, predict, prevent”) die vervolgens toepasbaar is op alle processen binnen de organisatie (logistiek, productieautomatisering, energiebeheer,…).