Beierse fabriek van de toekomst geeft geheim prijs

Beierse fabriek van de toekomst geeft geheim prijs

In het voorjaar gingen we nog ter plaatse inspiratie opdoen. Nu komt een Duitse fabriek van de toekomst zelf naar hier om de Belgische industrie een blik achter de schermen te gunnen. Op de uitreiking van de Factory of the Future Awards in februari zal Gunter Beitinger, Vice-President & Plant Manager van de Siemens-fabriek in Amberg, u inwijden in de digitale toekomst van productie.

In juni trokken Sirris en Agoria samen met onze eigen fabrieken van de toekomst, de elf eerdere laureaten van de Factory of the Future Awards, naar Beieren voor een exclusieve rondleiding in de elektronicacomponentenfabriek van Siemens.

Digitaal succesverhaal

In zijn productiefaciliteit in Amberg maakt Siemens onder meer PLC’s (die gebruikt worden voor de automatisering van machines) en intuïtieve bedieningsinterfaces (HMI’s). De in 1989 opgerichte fabriek voerde de voorbije jaren een indrukwekkend transformatietraject uit om haar ambities op het vlak van productiviteit, procesflexibiliteit en kwaliteit te realiseren. Het resultaat vandaag is een sterk geautomatiseerde productieomgeving waarin IT-systemen alle processen controleren en dynamisch optimaliseren op basis van continue gegevensuitwisseling tussen de machines en de vervaardigde producten. Maar hoewel machines en computers zo’n 75 procent van de keten volautomatisch kunnen besturen, blijft menselijke inbreng noodzakelijk en gewenst, voor supervisie, het uitvoeren van specifieke manuele handelingen en voor de creativiteit.

Inspirerende cijfers

Elke dag rollen er in Amberg 120 verschillende (van de zowat 1.000 mogelijke) varianten van de Simatic-PLC van de productielijnen voor klanten wereldwijd. De fabriek produceert zo’n 12 miljoen afgewerkte componenten per jaar, en dat vrijwel foutloos: de betrouwbaarheidsratio bedraagt op dit ogenblik meer dan 99,99 procent. Dit alles is mogelijk dankzij digitalisering, via monitoring, productiebewaking, planning en kwaliteitsopvolging.

Laat u inspireren!

Benieuwd naar het volledige transformatieverhaal van Siemens Amberg? Op donderdag 2 februari 2017 is Gunter Beitinger, Vice-President of Manufacturing van Siemens en Plant Manager van de fabriek in Amberg, aanwezig op de uitreiking van de Factory of the Future Awards. Hij zal er de belangrijkste doorbraken uit het afgelegde transformatietraject voor u blootleggen in de keynote-speech, van de vergaande digitalisering van talrijke processen en de enorme impact daarvan op de taakinhoud tot de duurzame inzetbaarheid van de werknemers in de fabriek.

 

Bekijk hier het volledige programma en schrijf u in!

 

 

Deel dit artikel