Hoe keramiek bewerken sneller en makkelijker kan

Hoe keramiek bewerken sneller en makkelijker kan

Harde materialen zoals keramiek bewerken, is bijzonder tijdsintensief. Zeker met klassieke bewerkingsmethoden zoals slijpen. Gelukkig bestaan er steeds meer alternatieve technieken waarmee de bewerking makkelijker en sneller kan, zoals laserondersteund frezen.

Bij deze methode wordt het harde materiaal eerst zachter gemaakt, door het op te warmen met een laserstraal. Zo kan het makkelijker verwijderd worden met een klassieke frees. Het spaandebiet - de weggenomen hoeveelheid materiaal per tijdseenheid - kan maar liefst 160 keer hoger liggen dan bij de klassieke bewerkingsmethodes, zonder in te boeten aan oppervlaktekwaliteit.

De methode optimaal inzetten is echter geen sinecure. De parameters van beide processen, zoals de snelheid en het type laserstraal, moeten immers perfect worden afgestemd op het te bewerken materiaal.

Daarnaast dient de interactie tussen beide processen helemaal op punt te staan. Hoe ver moet de laser voorlopen? Wat is de invloed van de temperatuur op de levensduur van het gereedschap? En hoe moet de laserstraal gepositioneerd zijn bij de bewerking van 3D-oppervlakken? Kortom, laserondersteund frezen vereist grondige processengineering.

Meer weten over alternatieve technieken om harde materialen te bewerken?
Download dan gerust onze vijfde whitepaper over de bewerking van bijvoorbeeld keramiek.

Deel dit artikel