Van Hoecke Factory of the Future 2016

Van Hoecke Factory of the Future 2016

Fabrieken van de Toekomst

De familiale kmo Van Hoecke in Sint-Niklaas groeide als verdeler van meubelbeslag voor de lokale markt uit tot producent en internationale speler. In distributie was een marktaandeel van 80 procent bereikt en diversificatie in producten drong zich op. Hiervoor keek Van Hoecke naar de klanten en hun uitdagingen, om zo de complexiteit en variatie in hun productieactiviteiten sneller en efficiënter uit te voeren. 

Automatisering en technologische innovatie staan centraal, maar gebeuren in functie van personeel en product. Het productieapparaat is ontworpen voor zeer kleine series en korte doorlooptijden. Digitalisering biedt voordelen binnen de fabriek en erbuiten. Zo kunnen klanten zelf orders ingeven en wijzigen, producten personaliseren. De voorbije jaren nam Van Hoecke ook actief deel aan tal van projecten rond lean manufacturing, businessmodelinnovatie, productontwikkeling en design, …

Dankzij de jongste generatie producten kon de exportactieradius gevoelig uitbreiden, wat nieuwe groeimogelijkheden biedt. De komende jaren wil de onderneming, die zo'n 90 werknemers telt, zijn productiecapaciteit verhogen met extra machines, verder automatiseren en de lay-out optimaliseren. In 2014 zette Van Hoecke een omzet van 61 miljoen euro neer.

De indrukwekkende evolutie van het bedrijf, gekoppeld aan de permanente inzet op innovatie, onderzoek en productontwikkeling, leverde Van Hoecke een Factory of the Future Award op in 2016.