Ontex Eeklo Factory of the Future 2016

Ontex Eeklo Factory of the Future 2016

Fabrieken van de Toekomst

Factory of the Future Award-winnaar Ontex weet als vooruitstrevend productiebedrijf vlot in te spelen op wijzigende marktomstandigheden en wil ook in de toekomst een belangrijke rol vervullen in een wereldwijd productienetwerk.

Het in Eeklo gevestigde bedrijf groeide op 40 jaar uit van matrascoverproducent tot wereldspeler in de productie van babyluiers, maandverbanden en incontinentieoplossingen. De strategie? Een R&D gericht op een unieke productmix, ondersteund door proces- en productontwikkeling. Er werd het afgelopen jaar geïnvesteerd in geavanceerde productietechnologie, digitalisering, ecologie en sociale innovatie.

In productie werd einde-lijn-automatisering geïntroduceerd, wat leidde tot polyvalente medewerkers binnen multifunctionele, zelfsturende teams. Dankzij de automatisering worden de taken van de medewerkers zinvoller en fysiek minder belastend, zodat de mensen efficiënter in het productieproces kunnen worden betrokken. Ook Ontex gaat voor netwerking en open innovatie: het maakt deel uit van meerdere internationale samenwerkingsverbanden en industriële associaties.

Succesvolle innovatie drukt zich onder meer uit in een leverbetrouwbaarheid van 98,5 procent en 20 procent minder materiaalverbruik in luiers sinds 2009, met verbetering van de kwaliteit. De laatste jaren werd al fors geïnvesteerd in processen, machines en nieuwe technologieën, en ook de komende jaren wil Ontex verder groeien en innoveren. Zo start het onder meer een nieuwe productielijn voor broekjesluiers op.