Waarom Industry 4.0? Om de komende 10 jaar voorop te blijven als onafhankelijk familiaal maakbedrijf!

Waarom Industry 4.0? Om de komende 10 jaar voorop te blijven als onafhankelijk familiaal maakbedrijf!

Op 23 en 24 januari nodigden Agoria en Sirris een groep van 12 professionals uit de industrie uit, samen met 6 Fabrieken van de Toekomst, voor een bezoek aan 2 SEW Eurodrive fabrieken die een toonbeeld zijn van de internationale industrie 4.0 benchmark.

Een recent gepubliceerd onderzoek van een Duitse universiteit (kost: 250 miljoen euro) over interne fabriekslogistiek geeft drie sleuteltrends prijs voor toekomstige productiesuccessen:

  1. Volledig flexibele en modulaire fabrieken die nog complexere vraagprognoses kunnen behandelen dankzij verhoogd maatwerk. De modulariteit vereist een consequente decentralisatie van (meestal ERP-gelinkte) systemen om de onafhankelijkheid van de infrastructuur van het gebouw te behouden.
  2. Digitale simulatie van fabrieken en productieprocessen, om op ieder moment te weten wat we krijgen voor welk budget. Als een wijziging vereist is in een productiesysteem wordt een digitale simulatie op poten gezet om de gevolgen ervan in kaart te brengen.
  3. Paradigmawisseling in interne logistiek om te voorkomen dat dure productiesystemen overbodig worden bij technologische veranderingen. Bij automatiseringssystemen gebaseerd op transportbanden is de terughoudendheid vaak hoog om zelfs enkele lijnen van de PLC-code te wijzigen. Modulair, decentraal en systemen onafhankelijk van infrastructuur nemen dit obstakel weg.

De echte hype rond Industry 4.0 startte tijdens de Hannover Fair in 2011. Maar SEW begon zijn transitie naar het nieuwe fabrieksconcept zoals hierboven staat beschreven al in 2011.

De sleutelprincipes die SEW Eurodrive hanteerde, spitsten zich toe op de creatie van een fabriek met de hoogst mogelijk flexibiliteit waar mensen in het centrum van de waardeketen staan en baas blijven over de machines (en niet omgekeerd).

Meer weten? Lees verder op de Agoria-website.

 

Contact: Paul Peeters, Lead Expert - Agoria

Deel dit artikel