End-to-end engineering

Bestaat uw product of machine uit een complexe samenstelling van onderdelen? Overweeg een redesign en benut het potentieel van additive manufacturing. Uw beloning: minder complexiteit en lagere kosten, maar mét behoud van de volledige functionaliteit!

De mogelijkheden met gecoate oppervlakken zijn enorm. Ze geven producten een toegevoegde waarde, waardoor die concurrentieel sterker staan. Via een reeks cases, die vertrekt vanuit de noden van verschillende sectoren, toont Sirris u het potentieel. Deze blogpost gaat dieper in op de mogelijkheden voor de productieprocessen in de voedingsindustrie.

Het customer intimacy-DNA integreren in Industrie 4.0 is voor Pedeo Hogedrukgieterij in Oudenaarde – een toeleverancier van hogedrukgietproducten in zink- en aluminiumlegeringen - een must. Pedeo ontwikkelde als KMO een 'technology roadmap' om die toekomstvisie uit te rollen in nauwe samenwerking met de klant. Reynaers Aluminium uit Duffel doet alvast mee.

Additive manufacturing, ook wel gekend als 3D-printen, biedt voordelen die niet kunnen bereikt worden met klassieke productielijnen: onbeperkte ontwerpvrijheid, customisatie, lichtgewicht, materiaalefficiëntie, ... Om het volledige potentieel te ontsluiten, moeten ontwerpers echter kiezen voor een totaal nieuwe benadering en mentaliteit. Een sleutelaspect hierbij is het gebruik van de juiste methodologie.

Met de hulp van Sirris optimaliseerde ASCO een bestaand onderdeel van een vliegtuigvleugel voor productie via 3D-printing. Het resultaat is een component die niet alleen meerdere functionaliteiten combineert, maar ook nog eens 30 procent lichter en daardoor kostenbesparend is. Tevens werd de buy-to fly ratio verlaagd van 17 naar 1.5.

Sinds 2009 spitst Borit zich toe op de productie en assemblage van dunne, stalen plaatcomponenten die door middel van waterdruk worden vormgegeven door middel van hun gepatenteerde “Hydrogate” technologie, gesneden en gelast. Om het assemblageproces van die zogehete ‘fuel cells’ te optimaliseren, ontwierp Borit in 2015 een innovatieve productie tool in samenwerking met Sirris.

Flanders' FOOD, Sirris en Agoria ontwikkelen een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar 'Food Factories of the Future'. Om deze transformatie te versnellen werden twee handige tools ontwikkeld: de factsheets als kennismaking met nieuwe voedingstechnologieën en de technologiescan als eerste stap naar transformatie. Maak kennis met deze tools tijdens een event op 28 oktober!

In 2012 opende op de terreinen van Volvo Car Gent de Volvo Car Academy, met daarin een gesimuleerde werkomgeving waar je kan leren auto’s bouwen volgens de principes van lean manufacturing.

Stillemans Profiles is gespecialiseerd in de productie van thermoplaste meubelprofielen. Vandaag exporteert het bedrijf wereldwijd 3.000 verschillende soorten profielen, voornamelijk uit pvc. Op zoek naar een meerwaarde op een concurrentiële markt, kwam Stillemans uit bij een innovatief product: profielen met gevoelscoatings.    

Een vlottere handling, compacter werken, minder fysieke belasting en meer overzicht. Het zijn enkele voordelen van de nieuwe productieflow die het Nederlandse Aanpassingsbedrijf Bierman inrichtte. Sterker nog, dankzij een efficiëntere aanpak verhoogde het bedrijf zijn productiviteit met 25 procent.

Pagina's