Van complexe samenstellingen naar één component

Van complexe samenstellingen naar één component

Bestaat uw product of machine uit een complexe samenstelling van onderdelen? Overweeg een redesign en benut het potentieel van additive manufacturing. Uw beloning: minder complexiteit en lagere kosten, maar mét behoud van de volledige functionaliteit!

Heel wat systemen bestaan uit complexe samenstellingen die voor geavanceerde mechanische of mechatronische functionaliteiten zorgen. Die kunnen verband houden met een precieze beheersing van de bewegingen, kracht-verplaatsingsrespons, optische functionaliteit, stroomregeling, warmteoverdracht, en ga zo maar door. Deze samenstellingen hebben echter wel een prijs. Ze vergen vaak de fabricage van meerdere subcomponenten (met hoge precisie), een nauwkeurige en omslachtige assemblage en verbinding, kwaliteitscontrole en kalibratie, maintenance, enz. Wat als u dezelfde functionaliteit met slechts één onderdeel zou kunnen tot stand brengen?

Voor vele gevallen is een technologie daartoe in staat: additive manufacturing, ook wel gekend als 3D-printing. Deze technologieën worden doorgaans geassocieerd met rapid prototyping, of de fabricage van lot size one-producten; maar ook serieproductie behoort tot de mogelijkheden. Deze capaciteit om een complexe functionaliteit in één stuk aan te leveren wordt vaak genegeerd, deels omdat het een redesign van de subcomponent of van de samenstelling vergt. Hiervoor is een grondige kennis van additieve fabricage en het redesignpotentieel ervan vereist. We moeten echter verder denken dan het 'klassieke' raamwerk van design. De inbreng van externe expertise in het designproces is vaak de sleutel om dit potentieel te ontgrendelen. Sirris kan u daarbij helpen. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe u de complexiteit en de kosten van samenstellingen in uw context kunt verlagen!

Lees meer op onze blog.

Contact:

Stijn Lambrechts - Business Development & Innovation Additive Manufacturing

 

Deel dit artikel